Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zde je místo pro Vaši reklamu

Papouščí den na Šumpersku. Očekává se český rekord!

28. července 2014 - 23:20

Zpět na seznam článků

Vodní nádrž Krásné bude dějištěm již druhého setkání

Desítky exotických papoušků pestrých barev volně létajících nad krajinou s rýsujícím se masivem Hrubého Jeseníku v pozadí. Neobvyklý obrázek se naskytne návštěvníkům vodní nádrže Krásné u Šumperka v sobotu 2. srpna.

Od deseti hodin se tu sejdou příznivci volného letu papoušků z celé republiky. „Volný let papoušků je disciplína v chovatelství exotického ptactva, která v Česku zdomácněla teprve před dvěma a půl lety. Jako první u nás své ary ararauny vypustil Šumperák Zdeněk Krňávek. Od té doby má už desítky následovníků,“ vysvětluje jeden z nich – Tomáš Koukola z Vikýřovic.

Tomáš Koukola zdroj foto:V.Krejčí

Atraktivní trend v chovatelství se rychle ujal. Majitelům opeřených mazlíčků se zalíbilo, že mohou své miláčky „venčit“. A ještě větší radost výlety v oblacích dělají samotným papouškům. „Papoušci létání milují. Jsou rádi, že si mohou pořádně protáhnout křídla. Svého majitele bezpečně poznají a vracejí se k němu,“ objasnil Krňávek.

Zdeněk Krňávek zdroj foto:V.Krejčí

Volný let papoušků je disciplína, která přitahuje pozornost chovatelů exotického ptactva i veřejnosti. Papouškáři, kteří jí propadli, si prostřednictvím sociálních sítí vyměňují své zkušenosti. Loni Krňávek dokonce zorganizoval setkání těchto nadšenců na přehradě Krásné u Šumperka. „Za místo srazu jsme s Tomášem Koukolou zvolili vodní nádrž Krásné, protože má vhodnou polohu, je bezpečná pro papoušky a zároveň zajímavá pro návštěvníky. Původně mělo jít o setkání uzavřeného okruhu lidí stejného zájmu. Ale nějak se to rozkřiklo, ozývali se fanoušci, že by chtěli být u toho, tak jsme přizvali i veřejnost. K našemu velkému překvapení se sešlo na čtyři stovky diváků, přijely televizní štáby, byla to veliká událost,“ nepřestává se divit Krňávek.

Papouščí den na Krásném 2013 zdroj foto:V.Krejčí

Účast na druhém ročníku Papouščího dne už ohlásilo šedesát chovatelů. Nad nádrží Krásné budou létat čtyři desítky papoušků. „Tolik volně létajících papoušků na jednom místě v Česku ještě nikdy nebylo, půjde o republikový rekord,“ domnívá se Koukola.

papouščí den na Krásném zdroj foto:V.Krejčí

Křídla protáhnou nejenom araraunové, ale také ara zelenokřídlý, žako, pyrura i další druhy papoušků. Jako překvapení Koukola chystá volný let korely. „Chtěl bych ukázat, že létat se dá i s běžnými, chovatelsky méně náročnými papoušky, i když ary se snáze vytrénují,“ připouští zkušený chovatel a cvičitel. Neformální setkání příznivců volného letu papoušků zahajuje v deset hodin dopoledne. „Pokud se někdo chce přijít na papoušky v letu podívat, rádi ho uvítáme, vstupné se neplatí,“ upřesnil Koukola. 

Autor: red.,V.Krejčí

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.