Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

"Nebojím se nudy," říká majitelka psa, který počítá

14. července 2014 - 23:22

Zpět na seznam článků

Zdeňku Frnkovou s Alfem potkáte na procházkách nejen na Šumpersku

"Nebojím se nudy," říká majitelka psa, který počítá

Psí počtář z Rapotína se jmenuje ALF foto:sumpersko.net

Jsou mu tři roky, umí základní početní operace, jezdí na skateboardu, hraje košíkovou a učí se tancovat. Není to geniální dítě, ale border kolie Alf, vítěz letošního ročníku internetové soutěže Hafan Sympaťák.

Když Zdeňka Frnková z Rapotína odcházela na zasloužený odpočinek, nepomýšlela na zahálku. Pořídila si štěňátko. S čtyřnohým černobílým sympaťákem vytvořili nerozlučnou dvojku. Mladistvě vyhlížející ženu, která rozhodně nevypadá jako penzistka, a jejího miláčka teď znají lidé široko daleko. A rádi ji pozvou, aby se pobavili. „Byli jsme s Alfem ve školce i v klubu důchodců, pozvali nás na slavnosti, máme za sebou nepočítaně oslav a party. Alf je miláček, děti se s ním rády mazlí, dospělým se líbí jeho psí triky. Rád se předvádí, je to takový náš cirkusák,“ líčí Frnková.

Zdeňka Frnková

A že má Alf co předvést! Nejenže nosí své paní bačkory či brýle, ale především hravě zvládá to, co dělá problémy nejednomu školákovi – sčítá, odčítá, násobí, a dokonce i dělí. Umí se schovat do kufru, nosí košíček a posbírá do něj balonky, na narozeninových party předává růže oslavencům. Hrál dokonce i ve filmu. „Bylo to na psím táboře v Herolticích, kam rádi jezdíme. Studentka bratislavské filmové školy natočila hraný snímek, v němž vystupují pouze psi. Zachytila příběh záchrany čtyřnohého kamaráda, který někam spadl a uvízl. Při natáčení jsme užili spoustu legrace,“ vypravuje Frnková, která s Alfem navštívila i kurz dog dancingu. „Ukázalo se, že pes by se tancovat naučil, ale mně to moc nešlo, tak jsme toho museli nechat,“ posteskla si.

Toho, že nemá, s kým by tancoval, Alf naštěstí neželí. Jeho panička mu dopřává dostatek pohybu. „Manžel nás každé ráno zaveze do Šumperka, odkud jdeme domů pěšky. Své trasy máme také v Losinách nad zámkem,“ vypravuje žena, na níž je znát, že pohyb neprospívá jen jejímu čtyřnohému kamarádovi, ale také jí samotné.

Stačit zvířeti, jež patří k rase vyšlechtěné původně jako ovčácký pes, však není podle majitelky vůbec snadné. „Pes je pořád v lepší a lepší formě. Neutahá se on, ale já,“ konstatuje. „Když se chci věnovat třeba práci v domácnosti, musím ho zaměstnat nějakou činností, při které je třeba přemýšlet,“ objasňuje, proč začala s Alfem trénovat psí triky a počítání. „Tři hodiny běhá a je svěží, ale stačí, abych s ním dvacet minut procvičovala malou násobilku, utahá se a zdřímne si,“ vyzrála na čtyřnohého rošťáka jeho panička.

border kolie Alf

Alf je miláčkem jejím i manžela. Díky němu si aktivně užívají podzim života. „Zamilovali jsme si ho od prvního okamžiku, je nesmírně přátelský a učenlivý. Původem psí šlechtic, oficiálně se jmenuje Wolfan Foxi Fox, my ho však máme za domácího mazlíčka. Všechno, co spolu podnikáme, děláme sobě i jiným pro radost. Jednou jsme se přihlásili na oficiální výstavu psů, ale nechytlo nás to. Alf rád navštěvuje akce, kde může předvést, co se naučil. Doprovází nás i moje sestra, která přebírá roli asistentky. Jsme rádi, že jsme všichni spolu a že můžeme diváky potěšit a rozesmát,“ objasňuje aktivní obyvatelka Rapotína.

Dvakrát s Alfem navštívila také Šumperského Hafana a pokaždé bodovali.

Zdeňka Frnková s Alfem při soutěžní disciplíně

Už se těší na příští ročník psí show a přemýšlí o tom, co nového Alfa naučí, aby to mohli v Pavlínině dvoře předvést.

Autor: red.,V.Krejčí,foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Psí počtář z Rapotína se jmenuje ALF    foto:sumpersko.net
Psí počtář z Rapotína se jmenuje ALF foto:sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.