Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

"Přátelé" studenta ze Šumperka málem ubili k smrti

30. srpna 2014 - 10:24

Zpět na seznam článků

Vylákali ho do lesa, brutálně zbili, tři dny ukrývali a pak chodili zastrašovat do nemocnice

"Přátelé" studenta ze Šumperka málem ubili k smrti

kriminalista Petr Kolář na TK v Šumperku foto: V. Krejčí

Příběh jako z hollywoodského thrilleru zažil na vlastní kůži čtyřiadvacetiletý student ze Šumperka. Přátelé zfalšovali jeho jménem smlouvu na odběr elektrické energie. Když vše prasklo, vylákali ho do lesa a brutálně zbili. Těžce zraněného ukryli v zahradní chatce.

Hororový případ začal tím, že na adresu mladíka, který žije v panelákovém bytě v Temenici spolu s nemocnou matkou, chodily upomínky na uhrazení dluhu ve výši šestnáct a půl tisíce korun. „Bylo zvláštní, že syn dluží za spotřebu elektřiny v úplně cizím bytě,“ řekla Marta Ambrosová. Ukázalo se, že za údajným dluhem je zfalšovaná smlouva podepsaná jménem podvedeného mladíka. Proud byl odebrán v bytě, kde žije jeho kamarád s přítelkyní.

komisař Josef Bednařík a Marta Ambrosová foto: V. Krejčí

Události pak vzaly rychlý spád. „Dva osmnáctiletí mladíci a osmadvacetiletý bratr jednoho z nich se rozhodli, že poškozeného vylákají do lesa, a to za účelem uznání dluhu a stažení podání, které bylo v souvislosti s neuhrazeným dluhem učiněno na policii,“ uvedl Libor Giesel, vedoucí územního odboru policie v Šumperku.

Libor Giesel, vedoucí ÚO PČR Šumperk foto:V. Krejčí

Mladíka do lesa přivedla 15. července nezletilá dívka, které organizátor celé akce vysvětlil, že si potřebuje s kamarádem promluvit. „Pozvala poškozeného na párty, potom spolu šli ke Kolibě,“ upřesnil kriminalista Petr Kolář.

V lese už čekali vypečení kamarádi. „Jeden z nich poškozeného brutálně napadl. Mlátil ho dřevěným hranolem do hlavy, a to dokonce i ve chvíli, kdy bezmocně ležel na zemi neschopen obrany. Způsobil mu rozsáhlá zranění hlavy, mnohočetné zlomeniny v obličeji i v lebeční oblasti a poškození mozku s následným krvácením,“ objasnil Giesel. „Chybělo málo a napadený útok nepřežil,“ soudí Kolář.

Když výtečníci zjistili, že zbitý se nemůže pohybovat, odvezli ho do zahradní chatky, kde těžce zraněného dva dny ukrývali. Mezitím se dozvěděli, že policie vyhlásila pátrání po pohřešovaném, proto zbitého naložili do auta, přivezli k telefonní budce a donutili ho zavolat matce, že je v pořádku. Další den ho skrývali v bytě. „Základní ošetření zraněnému poskytla matka dvou pachatelů, která je zdravotní sestra,“ osvětlil zajímavou okolnost případu Rostislav Brückner, vrchní komisař územního odboru policie v Šumperku.

Rostislav Brückner, vrchní komisař ÚO PČR Šumperk foto:V.Krejčí

Po třídenním věznění pachatelé mladíka odvezli domů. Postavili ho před dveře a zmizeli. Zbitého nalezla matka, která zavolala záchranku.

Lékaři rozhodli o převozu do fakultní nemocnice v Olomouci, kde napadeného okamžitě operovali. „Syn je po operaci mozku, plastice lebky, operaci obličeje. Špatně slyší, špatně vidí, chybějí mu nějaké zuby, bere léky a je na tom psychicky zle. Bojí se vyjít z domu, bude muset přerušit studium. Lékaři mi řekli, že by měl požádat o invalidní důchod,“ uvedla Ambrosová, která sama má výrazné zdravotní problémy. „Jsem na tom tak, že bych potřebovala, aby se syn staral o mě, a ne já o něho,“ posteskla si žena, kterou zaskočilo, že jejího syna zbil jeho velice dobrý přítel. „Zpočátku jsem tomu ani nemohla uvěřit. Ti, kteří synovi tolik ublížili, za ním dokonce chodili do nemocnice a tvářili se jako nejlepší přátelé,“ podivuje se jejich neskutečnému cynismu. Dokonce prý tvrdili, že sami vypátrají toho, kdo jejich kamaráda zbil, a vyřídí si to s ním.

Marta Ambrosová foto: V. Krejčí

Cílem návštěv zraněného v nemocnici bylo podle policistů zastrašování. Zbitý mladík se stále bojí vypovídat, ačkoliv dva z pachatelů už skončili ve vazbě. Za vydírání jim hrozí až osm let za mřížemi. Útočník, který mladíka zbil, si posedí déle. Pokud znalecký posudek prokáže těžkou újmu na zdraví, může v kriminále strávit až dvanáct let. „Hájí se tím, že byl opilý a nic si nepamatuje,“ prozradil kriminalista Kolář.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

kriminalista Petr Kolář na TK v Šumperku   foto: V. Krejčí

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.