Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

19.04.2024 - Nehoda při předjíždění na Šumpersku - Kolize v...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

AKTUALIZOVÁNO! V havarovaném voze na Litovelsku bylo sto kilo léku Cirrus

14. září 2015 - 13:34

Zpět na seznam článků

Zásilka skončila u olomouckých celníků

AKTUALIZOVÁNO! V havarovaném voze na Litovelsku bylo sto kilo léku Cirrus

havarované vozidlo převáželo sto kilo léku Cirrus foto: PČR

Bezmála sto kilogramů tablet léků Cirrus, které jsou zneužívány k výrobě drog, zajistili olomoučtí celníci v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku. Z takového množství by bylo možné nelegálně vyrobit téměř 28 kilogramů pervitinu.

zajištěné léky zdroj foto: Celní správa OL.k

Celníci prováděli ve čtvrtek 10. září kontrolu na silnici ve směru Olomouc – Mohelnice. „Krátce po poledni dostali pokyn od svého nadřízeného, aby se přesunuli zkontrolovat havarované vozidlo v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku,“ uvedla krajská tisková mluvčí celník Marie Bortlová.

zajištěné léky zdroj foto: Celní správa OL.k

Nabourané vozidlo VW Passat se slovenskou poznávací značkou řídil osmačtyřicetiletý muž, který hlídce tvrdil, že nic neveze. Při cestě z Polska havaroval. „Vzhledem k jeho nervóznímu chování se celníci rozhodli zkontrolovat vnitřní prostor vozidla. Když otevřeli kufr auta, našli v něm černé igelitové pytle, které obsahovaly bezmála sto kilogramů tablet léku Cirrus,“ informovala mluvčí.

zajištěné léky zdroj foto: Celní správa OL.k

Léčiva obsahují pseudoefedrin – látku, která je zneužívána k výrobě pervitinu. „Z takového množství by bylo možné nelegálně vyrobit přibližně 28 kilogramů omamné psychotropní látky. Uvedené množství drogy by mělo na černém trhu hodnotu takřka 14 milionů korun,“ upřesnila Marie Bortlová.

zajištěné léky zdroj foto: Celní správa OL.k

zajištěné léky zdroj foto: Celní správa OL.k

Jedná se o největší záchyt celníků, co se týče množství léčiv s obsahem pseudoefedrinu na území České republiky. „Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy teď muži hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let,“ dodala mluvčí.

AKTUALIZOVÁNO 16. září: Olomoučtí kriminalisté obvinili koncem minulého týdne osmačtyřicetiletého muže ze Slovenska, který havaroval na Litovelsku

Ke kolizi došlo ve čtvrtek 10. září krátce před devátou hodinou ráno. Muž při řízení vozidla VW Passat na silnici ve směru z Olomouce na Mohelnici, v blízkosti obce Mladeč na Litovelsku a narazil do zábradlí na mostku. Přivolaní policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů k provozu a řízení motorového vozidla, které nepředložil s výpovědi, že je u sebe nemá. „Vzhledem k jeho podezřelému chování přivolali ke spolupráci olomoucké celníky, kteří havarované vozidlo zkontrolovali,“ uvedla tisková mluvčí policie Olomouckého kraje Marie Štrbáková.

V zavazadlovém prostoru pak nalezli černé igelitové pytle s necelými 100 kilogramy tablet, později zjištěno ve spolupráci s kriminalistickým odborným znalcem z oboru chemie - léků Cirrus. „Jednalo se celkem o 263 394 kusů tablet obsahujících pseudoefedrin, které jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Podle současného kurzu je hodnota nalezeného léčiva ve výši 1 mil. 853 tisíc korun. Z množství, které bylo ve vozidle nalezeno by se podle odborného znalce dalo vyrobit více jak 93 tisíc dávek pervitinu o hmotnosti 0,2 gramy. Cena, za kterou by se vyrobený pervitin z této převážené zásilky dal prodat je nejméně ve výši 18 mil. 645 tisíc korun,“ informovala policejní mluvčí.

Zajištěný Cirrus zdroj foto: PČR

Obviněný muž kriminalistům uvedl, že sám cestoval z Polska na Slovensko. Podrobil se orientační zkoušce na přítomnost návykové látky. Výsledek potvrdil přítomnost metamfetaminu. „Při osobní prohlídce dobrovolně vydal igelitový sáček s bílou krystalickou látkou, který měl uschovaný v zadní kapse kalhot a tři tablety dosud neustanoveného léčiva,“ upřesnila mluvčí Štrbáková.

Kriminalisté následně podali podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného cizince do vazby.  Soudce návrh akceptoval a obviněný je nyní stíhán vazebně. „V případě prokázáni viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let,“ dodala mluvčí.

Autor: red.,M. Bortlová,M. Štrbáková

Fotogalerie

havarované vozidlo převáželo sto kilo léku Cirrus   foto: PČR
zajištěné léky                   zdroj foto: Celní správa OL.k

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.