Středa 17. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - PoloJasno

Aplikace Záchranka a Vodní záchranná služba ČČK spojily své síly!

13. srpna 2018 - 10:42

Zpět na seznam článků

Aneb „Další profík do party“

Aplikace Záchranka a Vodní záchranná služba ČČK spojily své síly!

Aplikace Záchranka dál rozšiřuje tým profesionálů, se kterými spolupracuje na rychlém poskytnutí pomoci.

Zatímco v zimním období se podařilo do aplikace úspěšně integrovat Horskou službu ČR, léto je ve znamení Vodní záchranné služby ČČK. „Spolupráce bude fungovat na stejném principu jako s horskou službou – aplikace sama rozpozná, že se volající o pomoc nachází na vodní ploše nebo ve vzdálenosti do tři sta metrů od vodní plochy, tedy třeba i v kempu – a kromě toho, že zašle nouzovou zprávu a zavolá příslušné krajské zdravotnické záchranné službě, dostane avízo o události i Vodní záchranná služba ČČK, která danou oblast zajišťuje, a to formou automatické SMS, e-mailu i datové zprávy do mobilního telefonu GINA na základně,“ říká autor aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Aplikace Záchranka a Vodní Záchranná služba zdroj: ZZS OLK

Vodní záchranná služba ČČK tak bude moct zahájit zásah a připravit pacienta zdravotnické záchranné službě, která již bude na cestě. „Tento typ předávání informací se ukázal ve spojitosti s horskou službou jako velmi účinný, z padesáti volání denně se zhruba deseti týká i horských oblastí, a tedy i horské služby. Doufáme, že pro vodní záchranku budou informace o volajícím z aplikace, především pak jeho polohové údaje, stejně přínosné,“ doplňuje Maleňák.

Počty zásahů Vodní záchranné služby ČČK ukazují, že by aplikace mohla pomoci až v osmi stech případech ročně. V loňském roce vyjížděla vodní záchranka k šesti set devatenácti zdravotnickým a sedmaosmdesáti technickým zásahům. Letošní čísla budou ještě vyšší.

místo zásahů posledních čtrnácti dnů zdroj AZ

V polovině sezóny zajišťovala VZS ČČK již více než čtyři sta případů. „Typy zásahů jsou velmi různorodé, od úrazů a onemocnění, až po velmi závažné stavy jako jsou alergické reakce, náhlé zástavy oběhu, tonutí… Zásahy technického charakteru obnáší vyhledávání utonulých, odtažení poškozených či nefunkčních plavidel, záchranu osob z vodní plochy v případě náhlé změny počasí apod. Ve všech těchto případech by se nám GPS poloha a informace o volajícím v nouzi velmi hodily,“ upřesňuje David Smejkal, prezident Vodní záchranné služby ČČK.

Nová funkcionalita aplikace Záchranka bude dostupná všem více než šest set osmdesáti uživatelům od srpna letošního roku, a to bez jakékoliv aktualizace aplikace. Po dobu prázdnin vše poběží v pilotním režimu, ale nouzové zprávy už budou na stanice VZS ČČK standardně docházet.

V současnosti bude napojeno šestnáct vodních ploch a děl, jejichž bezpečnost dozoruje právě Vodní záchranná služba ČČK. Jedná se o Novomlýnskou nádrž – Pavlov, Novomlýnskou nádrž – Pasohlávky, Lipno – Dolní Vltavici a Modřín, Slapy, Orlík, Hracholusky, Dalešice, Těrlickou přehradu, Rozkoš, Nechranice, Slezskou Hartu, Pastviny, Seč, Hlučín a Mšeno.

Odkaz na Aplikaci ZDE

Autor: red., ZZS OLK

Fotogalerie

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.