Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Armáda ČR zajistila rekordní hromadný odběr krve v Olomouckém kraji

05. prosince 2018 - 08:18

Zpět na seznam článků

Krev darovalo téměř šedesát vojáků

Armáda ČR zajistila rekordní hromadný odběr krve v Olomouckém kraji

Olomouc - hromadný odběr krve zdroj foto: A. Ftitscher

Na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc bylo v úterý 4. prosince plno. Darovat krev totiž přijelo hned ráno více než sedmdesát vojáků ze 74. lehkého motorizovaného praporu Bučovice. Nejcennější tekutinu nakonec mohlo dát potřebným 5sedmapadesáti příslušníku armády, přičemž třiačtyřicet z nich ji darovalo poprvé.

hromadné darování krve zdroj foto: FNOL

V zásobách nemocnice tak přibylo bezmála sedmadvacet litrů krve. Jak informovala primářka  Dana Galuszková, byl to nejpočetnější skupinový odběr v historii Transfuzního oddělení FN Olomouc.

Bučovičtí vojáci se na olomouckou „transfuzku“ nevypravili poprvé. Již v lednu letošního roku si to zkusili poprvé. Tehdy jich přijelo celkem devětatřicet. Iniciátorem akce byl zdravotník rotmistr Rostislav Plašťák, který hromadný odběr zorganizoval a domluvil. „Z Bučovic je to sice blíž do Brna, ale táhlo mě to domů. Bydlím totiž kousek od Olomouce a mám tady spoustu kamarádů,“ vysvětlil Plašťák.

hromadné darování krve zdroj foto: FNOL

Na dnešní rekordní odběr přijeli vojáci převážně z 3. pěší roty, 2. pěší roty a velitelské roty bučovického

74. lehkého motorizovaného praporu. Hlavním motivem byla podle tiskové mluvčí praporu rotmistryně Lucie Stehlíkové pomoc při záchraně lidských životů. „Záchrana životů a služba vlasti je ostatně poslání armády,“ zdůraznila Stehlíková s tím, že vojáci se k účasti na odběru hlásili dobrovolně.

hromadné darování krve zdroj foto: FNOL

Přestože do Olomouce vyrazilo více než sedmdesát členů praporu, krev nakonec mohlo darovat jen 57 z nich. „Někteří z nich nedávno cestovali a nedodrželi odstup mezi návratem a dárcovstvím. Jiní brali antibiotika, takže jsme ze zdravotních důvodů jejich krev nemohli odebrat,“ vysvětlila Lucie Vybíralová z Transfuzního oddělení FN Olomouc. „Myslím, že i přesto je konečný počet moc pěkný. Navíc více než čtyřicet vojáků darovalo poprvé a někteří v rámci odběru plné krve vstoupili i do registru dárců kostní dřeně. Dneškem však naše spolupráce s olomouckým transfuzním oddělením nekončí. Chceme z hromadných odběrů udělat tradici,“ zdůraznila mluvčí bučovického útvaru Lucie Stehlíková.

hromadné darování krve zdroj foto: FNOL

Pro transfuzní oddělení byl rekordní skupinový odběr velká výzva. „Omezili jsme všechny odběry, nebudeme provádět autotransfuze, přijmeme jen část dárců na plazmu, ale jinak jsme připraveni věnovat se výhradně naší armádě,“ uvedla primářka Galuszková. „Za návštěvu bučovických vojáků jsme velmi vděční, našim pacientům věnovali nejkrásnější vánoční dárek. V prosinci se totiž každoročně omezují dodávky z odběrových středisek a zásoby krve se tenčí. Díky dnešnímu hromadnému odběru se ale nemáme čeho obávat,“ ubezpečila primářka a vyjádřila naději, že by bučovický prapor mohl motivovat k podobným akcím nejen armádní kolegy, ale i další větší skupiny dárců z firem a institucí.

hromadné darování krve zdroj foto: FNOL

Transfuzní oddělení FN Olomouc v současné době registruje bezmála sedmi a půl tisíce aktivních dárců, přičemž letos se i díky bučovickým vojákům podařilo získat přes tisíc sto deset nových dárců. Od začátku roku se uskutečnilo zhruba téměř dvanáct tisíc odběrů krve.

 
 

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FN OL

Fotogalerie

Olomouc - hromadný odběr krve           zdroj foto: A. Ftitscher

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.