Neděle 05. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Sraz a soutěž historiských vozidel

03.05.2024 - Sraz a soutěž historiských vozidel - Na zábřežském...

Počasí

05.05.2024 - Neděle

Teplota: 23 / 11 - Přeháňky-Déšť

06.05.2024 - Pondělí

Teplota: 20 / 11 - Oblačno

Armáda prodává exkluzivní nemovitost

19. listopadu 2013 - 11:38

Zpět na seznam článků

Kasárna Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně

Armáda prodává exkluzivní nemovitost

Areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně zdroj foto:Ministerstvo obrany

V úterý 19. listopadu nabídlo Ministerstvo obrany v rámci odprodeje svého nepotřebného nemovitého majetku svým rozsahem a charakterem mimořádný objekt – areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně.

areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně

Podmínky tohoto, letos již devátého, výběrového řízení na zjištění zájemců o koupi byly uveřejněny na internetových stránkách Ministerstva obrany.„Minimální kupní cena pro první kolo výběrového řízení vychází ze znaleckého posudku a byla stanovena na 581 milionů korun,“ říká ředitel Agentury pro nakládání s nepotřebným nemovitým majetkem Josef Lachman a dodává: „Rozsáhlý areál Žižkových kasáren prodáváme v samostatném výběrovém řízení s ohledem na předpokládaný zájem o tento objekt, který se nachází v atraktivní lokalitě hlavního města.“   

Areál kasáren Jana Žižky se nachází v ochranném pásmu nemovité kulturní památky pražské památkové rezervace a památkové zóny. Hlavní dominantou areálu je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. „Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu cca jeden hektar a může sloužit pro parkování vozidel. V další, víceúčelové budově, se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů. V objektu kasáren se nachází trafostanice a celý areál je napojen na dostupné inženýrské sítě,“ doplnil tiskový mluvčí Vladimír Lukovský.  

Kasárna byla poškozena povodní v roce 2002 a stavebně – technický stav budov odpovídá jejich stáří a účelu využití.„Pevně věřím, že naše nabídka v podobě unikátního areálu v centru hlavního města realitní investory zaujme a objekt najde nové uplatnění. Pro příklady nemusím chodit daleko, na místě bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky se dnes nachází úspěšné obchodní centrum Palladium,“ připomíná ředitel ANNM Josef Lachman. 

Další podrobné informace o prodávané nemovitosti, spolu s podmínkami prodeje a termíny pro podání přihlášek a složení požadované kauce, termíny prohlídek, apod. jsou k dispozici na internetových stránkách ZDE

Historický objekt Karlínských kasáren pochází z doby Rakousko – Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována jako Ferdinandova kasárna.

areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně

V devatenáctém století zde sídlil například 3. pionýrský prapor, 8. sapérský prapor (ženijní jednotky) a 91. pěší pluk. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století zde sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky (posádková hudba, vojenská policie, posádkové velitelství, posádková ošetřovna, apod.). Jedná se o komplex s dlouhou vojenskou tradicí, který dlouhodobě patřil k nejdůležitějším objektům pražské vojenské posádky.

areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně

Další nepotřebné nemovitosti nabídne Ministerstvo obrany k prodeji již 3. prosince. Do prodeje bude zařazen majetek, který nebyl odprodán v minulých výběrových řízeních, a to s upravenými minimálními kupními cenami, k němuž bude doplněn další majetek nově připravený k prodeji. Nabídka předběžně počítá se sedmadvaceti nemovitostmi s celkovou minimální kupní cenou ve výši téměř dvě stě padesát milionů korun.

Autor: red.,V. Lukovský, zdroj foto:Ministerstvo obrany

Fotogalerie

Areál kasáren Jana Žižky v Praze 8 – Karlíně   zdroj foto:Ministerstvo obrany

Další články z rubriky

Vrátili jim řeč

Vrátili jim řeč

Odborníci z ORL kliniky FN Olomouc

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.