Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Armádní závod se pojede v Jeseníkách již podvaadvacáté

25. ledna 2016 - 21:12

Zpět na seznam článků

Winter Survival 2016

Mezinárodní Hrubý Jeseník se ve dnech 25. až 29. ledna stane dějištěm mezinárodního mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2016. Tento známý armádní závod se pojede již podvaadvacáté.

Winter Survival 2016 zdroj: Army.cz

Survival znamená schopnost přežít. Armádní Winter Survival je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Soutěží tříčlenná družstva, která se musejí vypořádat s náročnými disciplínami a prokázat víc než jen fyzickou zdatnost a výdrž. Winter Survival v podstatě ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách. „Disciplíny nutí závodníky k vlastní volbě a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. Specifikou je i extrémní psychická zátěž,“ uvedl tiskový mluvčí závodu Petr Pazdera. To vše z armádního survivalu činí unikátní závod nemající ve světě obdoby. „Například rakouští horští myslivci, pravidelní a velmi dobří účastníci závodu, kteří doma suplují i horskou službu, otevřeně přiznali, že se s něčím podobným dosud nesetkali,“ osvětluje mluvčí Pazdera. Soutěž je tedy mezi zahraničními účastníky, kteří do Jeseníků během let přijíždějí z Belgie, Francie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska a USA, vysoce hodnocena.

účastnci závodu Winter Survival 2016 zdroj: army.cz

Závod je výběrový, nemůže přijet nikdo, kdo by detailně neznal problematiku přežití, vojenského lezení nebo práce s mapou. Do značné míry je tedy kladeno rovnítko mezi úroveň výcviku a obtížnost závodu. Winter Survival je dnes do jisté míry zrcadlem přípravy a výcviku jednotek. Účastníky motivuje k individuální a společné přípravě.

Nabyté zkušenosti ze závodu lze posléze využít ve výcviku. „Disciplíny jsou rok od roku důmyslnějšími a závod během let získal ohromné renomé. Zásluhu na tom mají především učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu UO, kteří neustále vymýšlejí nové disciplíny a zapracovávají do programu nové poznatky z vojenského výcviku a ze speciální tělesné přípravy. Novinkami v posledních šesti ročnících se staly například hod nožem a sekerou na dřevěný terč, rozšíření úkolů v rámci plnění dovedností z přežití, záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině, záchrana parašutisty zachyceného na vysokém stromě, střelecký souboj, prodloužení nouzového přespání z jedné na dvě noci nebo poskytnutí první pomoci vojákům, kteří byli těžce zraněni při výbuchu granátu v objektu horské chaty,“ popisuje Ptere Pazdera. Loňskou novinkou bylo používání vedle klasických topografických map také ortofotomap.  

Armádní Winter Survival je specifický nejen obtížnými horskými podmínkami a úkoly, ale i velice přísnými pravidly. Ty často diskvalifikují ze soutěže nadějné týmy, například za neopodstatněné použití zapečetěného mobilního telefonu, překročení denního časového limitu nebo přijmutí cizí pomoci.​

Autor: red., Petr Pazdera

Fotogalerie

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.