Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Autokros: Český závodník Milan Vaněk převzal v Portugalsku titul juniorského mistra Evropy

10. března 2017 - 10:49

Zpět na seznam článků

„Ke sportu mě přivedl táta, který je dodnes mým největším fanouškem, koučem i sponzorem v jedné osobě,“ prozradil šumperský rodák.

Autokros: Český závodník Milan Vaněk převzal v Portugalsku titul juniorského mistra Evropy

Nejlepší evropský juniorský autokrosař spolu s otcem Miloslavem Vaňkem (vpravo) a mechanikem zdroj foto: archiv Milana Vaňka

Titul autokrosového mistra Evropy v juniorské kategorii si z Portugalska přivezl sedmnáctiletý šumperský rodák Milan Vaněk.

Dvojnásobný evropský šampion ještě ani nestačil vítězství pořádně oslavit a už plánuje novou závodní sezonu. „O tom, že jsem vyhrál, vím už od podzimu. Slavnostní vyhlašování výsledků se však tradičně odehrává v zimních měsících následujícího roku. Loni touto dobou jsem cestoval do finských Helsink, kde jsem pohár pro juniorského šampiona dostal poprvé,“ objasnil Vaněk a dodal, že v portugalském Portu, odkud se přednedávnem vrátil, se mu líbilo víc než na severu Evropy. „Bohužel nebylo dost času na to, abych si město prohlédl, ale potěšilo mě počasí. Zatímco loni v Helsinkách bylo bílo a asi 28 stupňů pod nulou, v Portugalsku jsem se pokochal pohledem na zelené trávníky a užil si jarní teploty,“ vypravuje šampion.

Milan Vaněk v Portugalsku převzal pohár pro juniorského mistra Evropy v autokrosu. Na stupních vítězů spolu se šampiony v dalších kategoriích zdroj foto: archiv M. Vaňka

Vyhlašování výsledků předcházela společenská večeře s tříchodovým menu. Po krevetové polévce číšníci servírovali delikatesy s kozím sýrem a nakonec dušené hovězí. Vyvrcholením večera pak bylo samotné vyhlašování výsledků.

Kromě krásného a velice těžkého poháru si Vaněk domů přivezl fotografie, na nichž pózuje na stupních vítězů spolu se staršími a zkušenějšími  kolegy z Francie a Německa, mistry v kategoriích Buggy 1600 a superbuggy. „Pořádně oslavit jsem chtěl vítězství až doma s rodinou, která mě podporuje finančně i morálně, zatím jsme to však nestihli,“ posteskl si šampion, jenž už se těší na nadcházející autokrosovou sezonu.

Nová pro něj bude především v tom, že postoupí do vyšší kategorie a usedne za volant silnějšího stroje. „S juniory bych mohl soupeřit až do 22 let, ale v této divizi jsem dvakrát vybojoval titul mistra Evropy, takže už se nemám kam posunout,“ vysvětlil, proč se rozhodl nadále měřit síly s dospělou špičkou svého sportu.

Milan Vaněk zdroj: archiv šumpersko.net

Závodit bude na vozu s vyšším objemem motoru, rychlost na trati vzroste až na 180 kilometrů za hodinu. „S autokrosem jsem začínal už ve čtyřech letech na voze, který dosahoval maximální rychlosti čtyřicet kilometrů v hodině. Ke sportu mě přivedl táta, který je dodnes mým největším fanouškem, koučem i sponzorem v jedné osobě. Maminka se zpočátku bála, ale teď mi fandí, stejně jako obě mé sestry,“ uvedl Vaněk, který lituje toho, že autokros nemá v České republice takové postavení jako jiné sporty. „Lidé mu nevěnují tolik pozornosti, sponzoři prakticky nejsou. Kdyby mě nepodporovala rodina, nemohl bych se autokrosu vůbec věnovat,“ přiblížil reprezentant, jehož roční náklady se pohybují kolem jednoho a půl milionu korun.

Milan Vaněk - Seelov 2015 zdroj foto: archiv šumpersko.net

Za volant nového závodního vozu usedne v polovině dubna. Kromě soupeřů na trati však bude muset i nadále zvládat také studijní povinnosti. „Druhým rokem navštěvuji obor mechanik strojů a zařízení na Střední škole železniční, technické a služeb v Šumperku. Líbí se mi, že je tu víc praxe než jinde. Hodlám se toho naučit co nejvíc, protože v budoucnu bych si chtěl otevřít vlastní autodílnu,“ svěřil se Vaněk.

Studium bere opravdu vážně, dokonce vyhotovuje práci, se kterou se chce přihlásit do soutěže Středoškolské odborné činnosti. V příštím roce ho pak čekají zkoušky, po jejichž složení získá výuční list, a v tom dalším zase maturita

Autor: red., V. Krejčí

Fotogalerie

Nejlepší evropský juniorský autokrosař spolu s otcem Miloslavem Vaňkem (vpravo) a mechanikem  zdroj foto: archiv Milana Vaňka

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.