Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Běžíme na pohádkový hrad Bouzov

25. května 2018 - 20:53

Zpět na seznam článků

Oslavit den dětí

Běžíme na pohádkový hrad Bouzov

Běžíme na hrad zdroj foto: J. Aláč

Po sluncem zalité letošní premiéře na hradě Točník, bude opět dějištěm druhého dílu seriálu „Běžíme na hrad romantický hrad Bouzov“, oblíbená destinace filmařů, známý zejména z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

V sobotu 2. června na hrad nebudou létat ševci, ale běžci s jejich dětmi. Registrovaní účastníci mohou mimo jiné využít i zlevněného vstupu na atraktivní hrad. Běžecký den s cílem na hradě Bouzov má připraveno několik tras na výběr; závodní Pětku, která však na Bouzově vzhledem k charakteru tratě měří 6,040m a Patnáctku, která je opravdu přesnými patnácti kilometry.

Běžíme na hrad zdroj foto: J. Aláč

Především na trati Patnáctky si užijete i skvělé výhledy na hrad vystupující na horizontu. Tratě jsou velmi atraktivní, členité, převážně vedené v terénu, na loukách a lesních cestách, kombinující ale i svižné asfaltové úseky. Patnáctka s celkem 360 nastoupenými metry opravdu prověří běžeckou kvalitu. Na Pětce čeká 160m stoupání. Profily obou tratí nabízí tedy jak běhavé - tempařské úseky, tak i táhlá stoupání. Vše ale opravdu v nezapomenutelné krajině v okolí hradu. Zázemí a cíl závodu jsou situovány do nádherného parku přímo před hradem. Všichni závodníci, kteří doběhnou do cíle Pětky a Patnáctky, dostanou na krk finišerskou medaili!

Velmi oblíbené dětské závody čekají na děti ve všech možných věkových kategoriích. Děti budou závodit, rozděleny podle věku, na tratích v délkách 100; 300; 600 a 1200 m v blízkém okolí registrace a zázemí závodů, tedy v nádherném a rozsáhlém parku, který obklopuje hrad.

program zdroj: Běh na hrad

Druhým rokem bude připravený i speciální závod „Čtvrtkilák v brnění“. Otázka, jak že to ve středověku ti borci vlastně dělali, když celý den trávili v brnění, běhali po bitevním poli a ještě v tom museli válčit, nezůstane nezodpovězena. Každý ze zájemců o odpověď na otázku, si to bude moci sám přímo vyzkoušet na hradě Bouzov!

Běžíme na hrad zdroj foto: J. Aláč

K obléknutí bude k dispozici zhruba patnáct kilo železa, do ruky pak přijde halapartna s praporcem a finálně se změří poctivý Čtvrtkilák. I na Bouzově budou hledat ty nejrychlejší rytíře a rytířky. Dobrou zprávou je, že brnění bude jen od pasu nahoru a na hlavě opravdová středověká přilba. Překonat vítězný čas z loňského Točníku 0:46min, který nastavil Roman Šebrle, bude určitě výzvou pro nejednoho zájemce.

Registrace začínají o půl desáté v parku hradu Bouzov, kde je připraven od deseti hodin bohatý soutěžní program pro děti - Pohádková cesta a pro všechny registrované pak například i soutěžní kvíz Tajemství hradu. V průběhu dne také proběhnou šermířská vystoupení. Všichni registrovaní účastníci mají slevu na vstupném na hrad Bouzov – děti do patnácti let mají vstup zcela zdarma.

Běžíme na hrad zdroj foto: J. Aláč

Seriál „Běžíme na hrad“ nabízí opravdové běžecké závodění, tentokrát v úžasném okolí hradu Bouzov. Vše v kombinaci s prima programem i pro ty, kteří přišli třeba jenom povzbudit závodícího člena rodiny. Především děti si pak přijdou na své, a to nejen při závodech.

Nenásilně propojujeme sport s historií a poznáním dějin naší země. Pro výletníky srdcem i duší, kteří nepojedou pouze na akci „Běžíme na hrad“, je Olomoucký kraj cestovatelským rájem. Pokud se zdrží déle, mohou také navštívit například Mladečské jeskyně, Javoříčské jeskyně nebo zkamenělý zámek (pozůstatky hradu Špránek) nedaleko hradu Bouzov.

Autor: red., J. Aláč, zdroj foto: Běžíme na hrad Bouzov

Fotogalerie

Běžíme na hrad                         zdroj foto: J. Aláč

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.