Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Vladimír Velčovský: Tak dlouho jsem vybíral hlavního trenéra až jsem přebral

22.04.2024 - Vladimír Velčovský: Tak dlouho jsem vybíral hlavního...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Bezmála padesát nevyhovujících reklam na potraviny

14. února 2018 - 00:04

Zpět na seznam článků

Zjistila loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Bezmála padesát nevyhovujících reklam na potraviny

ilustrační snímek zdroj foto: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v minulém roce uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit dodržování právních předpisů v oblasti reklamy na potraviny v tisku, na internetu, v prodejních letácích apod.

V rámci akce inspektoři prověřili kolem sto reklamních sdělení, přičemž uskutečnili přes sto kontrolních vstupů u pětapadesát kontrolovaných osob. Porušení právních předpisů při šíření reklamních sdělení inspektoři konstatovali v bezmála padesáti případech. „Nejčastěji řešenou komoditou byly doplňky stravy. Inspektoři zde zjistili uvádění nepovolených výživových, zdravotních, nebo dokonce i léčebných tvrzení a zavádějících informací,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Používání tzv. léčebných tvrzení je právními předpisy u potravin (včetně doplňků stravy) zcela zakázáno, protože žádné potravině nelze připisovat vlastnosti léčby – to je vyhrazeno pouze léčivům. „Inspektoři zaznamenali nejvíce případů nevyhovující reklamy v prostředí internetového prodeje, tedy v e-shopech nebo na reklamních webových stránkách. SZPI nařídila kontrolovaným osobám, aby nevyhovující reklamní sdělení neprodleně odstranili, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty,“ informoval mluvčí.

Výsledky kontrolní akce poukázaly na skutečnost, že situace v oblasti reklamy na potraviny, a zejména u doplňků stravy, se meziročně nezlepšuje. „V rámci kontrol reklamních kampaní zasahujících oblast audiovizuálních médií i ostatních médií, SZPI intenzívně spolupracuje s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání,“ upřesnil Pavel Kopřiva.

Autor: red., P. Kopřiva

Fotogalerie

ilustrační snímek                       zdroj foto: SZPI

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.