Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Běžně nepřístupné památky se otevřou také na Zábřežsku

01. září 2014 - 07:01

Zpět na seznam článků

Dny evropského dědictví

Běžně nepřístupné památky se otevřou také na Zábřežsku

Zábřeh foto:sumpersko.net

Druhý zářijový víkend bude v Zábřehu patřit památkám. Ve městě a jeho okolí se v sobotu 13. a v neděli 14. září uskuteční Dny evropského dědictví.

Akce, při které se po celé Evropě otevírají veřejnosti běžně nepřístupné památky, začne na Zábřežsku již v pátek 12. září večer. V 18 hodin se uskuteční slavnostní zahájení na nádvoří a ve sklepích zábřežského zámku. Ve sklepení je v rámci oslav 760. výročí města Zábřehu k vidění expozice místních a regionálních pověstí.

Zábřeh

Pořadatelé Dnů evropského dědictví na Zábřežsku v letošním roce věnovali pozornost také kostelu svatého Bartoloměje, který slaví 260 let od svého vzniku. „Při této příležitosti jsme připravili výstavu věnovanou dějinám farního kostela. Dějiny chrámu v ní budou zasazeny do kontextu důležitých milníků vývoje města, s nímž vždy tvořil neodmyslitelný celek," řekl lokální koordinátor Dnů evropského dědictví na Zábřežsku Petr Krňávek.

Dny evropského dědictví jsou v Zábřehu nejen svátkem památek, ale i přehlídkou nasazení jednotlivců i organizací vlastnících a spravujících památky. „Akce evropského rozměru přináší příležitost setkat se v historickém prostředí místním i turistům. Všechny zveme na tradiční zahájení na zábřežském zámku či na výstavu o rodu Žerotínů uspořádanou při příležitosti 760. narozenin města Zábřehu a 400 let zvonu sv. Barbory," řekl starosta Zábřehu František John.

Zábřeh

Do Dnů evropského dědictví se letos ve městě a jeho okolí zapojí dvanáct památek: zábřežské muzeum sídlící v Domě Pod Podloubím, kostel svatého Bartoloměje s farním muzeem, kostel svaté Barbory, morový sloup, kašna na Masarykově náměstí, zábřežský hrad a zámek, kostel Církve československé husitské, zámek na Skaličce, Šubrtova kaple Panny Marie Sedmibolestné, železniční skanzen u Lupěného, renesanční tvrz v Nemili a hrobka Bukůvků v Postřelmově.

Na zámku na Skaličce se v sobotu v 15 hodin, uskuteční vernisáž výstavy Kamily Ženaté nazvané Každý les je trochu tajemný.

Zábřeh

OTEVÍRACÍ DOBY PAMÁTEK:

Kostel sv. Bartoloměje s farním muzeem, kostel sv. Barbory, hrad a zámek Zábřeh, kostel Církve československé husitské: 13. září 10-12 a 13-17 hodin, 14. září 10-12 hodin.

Dům Pod Podloubím 13.-14. září 9-12 a 12.30-17 hodin

Zámek Skalička 13.-14. září 14-18 hodin

Renesanční tvrz v Nemili 13. září 10-17 hodin, 14. září 10-15 hodin

Renesanční hrobka v Postřelmově 13. září 10-12 a 13-17 hodin

Šubrtova kaple, železniční skanzen, morový sloup a kašna na Masarykově náměstí: přístupné volně

Autor: red.,Petr Krňávek

Fotogalerie

Zábřeh                               foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.