Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

23.04.2024 - Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku - Zahalí...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Blues Alive přilákal rekordní množství návštěvníků

18. listopadu 2014 - 11:06

Zpět na seznam článků

V Šumperku zářily hvězdy z tuzemska, zahraničí i ze zámoří

Blues Alive přilákal rekordní množství návštěvníků

The Cyborgs foto:sumpersko.net

Na dvě desítky kapel i zpěváků blues zavítaly o víkendu do Šumperka. Třídenní festival přilákal tisícovky návštěvníků, kteří zaplnili Dům kultury, H-club i Pivnici Holba.

zahájení festivalu Blues Alive

Spokojení byli fandové blues, účinkující i organizátoři. „V pátek dorazila necelá tisícovka diváků, v sobotu a v neděli bylo vyprodáno. Po oba tyto večery jsme měli patnáct stovek návštěvníků. Narváno bylo i na nedělním koncertě v H-clubu. Prostor nabízí 350 míst a někteří zájemci se dovnitř ani nedostali. Už tradičně byl velký zájem také o afterparty a sessions v pivnici, kam přicházejí i Šumperáci, kteří festival jinak nenavštíví, a přesto si chtějí užít jeho atmosféru,“ vylíčil produkční Ondřej Polák.

FOTOGALERIE: pátek Blues Alive I.

FOTOGALERIE: pátek Blues Alive II.

skvělá atmosféra Blues Alive

Páteční večer odstartoval Marcel Flemr Band. V čele kapely stanul bravurní kytarista a zpěvák, jemuž Blues Aperitiv před lety pomohl nastartovat kariéru. Přizval si tři hosty. Představila se americká zpěvačka Kaia Brown, evropsky proslulý slovenský hráč na foukací harmoniku Erich Boboš Procházka a zpěvák a kytarista Jan Švihálek.

Marcel Flemr Band

Zbytek večera organizátoři festivalu věnovali připomínce jedné z nejvýznamnějších osobností žánru Muddymu Watersovi. Slavného otce připomněli synové Mud Morganfield a Big Bill Morganfield.

Big Bill Morganfield

Sobotní hlavní koncert zahájil polský Jan Galach Band, vítěz letošního Blues Aperitivu. Následovala plzeňská Electric Lady, po ní americké duo Bill Barrett a Ryan Donohue a Finové Black River Bluesman & Bad Mood Hudson. Nechyběla ani největší současná skandinávská hvězda Thorbjørn Risager a kapela The Black Tornado. V energickém projevu Norů se blues snoubilo s prvky gospelu, soulu a funku.

Thorb. Risager a kapela The Black Tornado

Večer vyvrcholil vystoupením Američana Johna Németha. „Už dlouho mě nikdo tak nenadchl jako tento vynikající harmonikář a zpěvák, který nehraje klasické blues, vydává se spíš za hranice žánru, což je pro jeho styl velice obohacující,“ pochvaloval si Polák.

FOTOGALERIE: sobota Blues Alive I.

FOTOGALERIE: sobota Blues Alive II.

John Németh

Nabitý program pokračoval i v neděli. Polská kapela Joanna Knitter Blues, zaměřující se na tradiční americkou lidovou hudbu, která spojuje folk a blues, zaujala už porotu letošního Aperitivu. Stylově bohatou produkci předvedla slovenská skupina Bluesraiders, loňský vítěz Aperitivu. Německou scénu reprezentovali pianista a zpěvák Georg Schroeter a harmonikář Marc Breitfelder.

Georg Schroeter a Marc Breitfelder

Velký úspěch publika sklidila italská dvojice The Cyborgs, vystupující v přilbách imitujících image robotů.

The Cyborgs

„Předvedli zajímavý experiment, spojení blues s garážovým rockem. Byl to nejtvrdší a nejsyrovější projev v celém letošním ročníku. Když začali hrát, ozval se z davu hlas, že to není blues, ale sál se okamžitě zaplnil. Italové si získali přízeň publika a právem si vysloužili ovace,“ popsal jeden z diváků.

The Cyborgs mezi diváky BA

Uznávaný americký bluesový kytarista Mike Zito přivezl do Šumperka jako hosta Samathu Fish. Mladá Američanka zaujala nejen svou krásou, ale především zpěvem a hrou na kytaru.

Samatha Fish

Festival vyvrcholil vystoupením hvězdného Otise Taylora, jehož hudba je fúzí stylů s kořeny v syrové podobě blues. V textech vypovídá naplno o problémech, jako je násilí, bezdomovectví a bezpráví, reflektuje brutalitu, rasismus i sociální nerovnost.

Otis Taylor

Až do rána se jamovalo v Pivnici Holba a ve foyeru Domu kultury. „Festival nabídl jak klasické blues, tak výpravy jinam i zajímavé experimenty. Každý si mohl vybrat, co mu vyhovuje. Spokojeni byli jak diváci, tak účinkující,“ popsal Polák. Spokojenost zavládla nejen s kvalitou produkované hudby, ale také s výkonem moderátora Marka Hlavici a s prací pořadatelů. „Organizace byla vynikající, festival šlapal jako hodinky, kapely nastupovaly jedna po druhé podle programu,“ pochvalovala si návštěvnice festivalu.

závěrečný koncert Blues Alive 2014

Ačkoliv Šumperáci věnovali Blues Alive již tradičně svou přízeň, většinu diváků tvořili přespolní. „V publiku je asi dvacet procent místních, jinak se sjíždějí milovníci blues z celé republiky, ale i ze Slovenska, Polska, Rakouska,“ přiblížil Polák, podle kterého typickým příznivcem Blues Alive je muž kolem padesátky.

pravidelný návštěvník Blues Alive

Letošní festival navštívil také Jay Sieleman, předseda největší světové bluesové nadace The Blues Foundation. „Byla to pro nás velká pocta. Vzácný host nevynechal žádný z festivalových dnů. V Šumperku se mu líbilo, byl nadšený a ocenil i publikum. Jeho pochvala pro nás představuje velkou morální podporu,“ uvedl Polák.

FOTOGALERIE: neděle Blues Alive I.

FOTOGALERIE: neděle Blues Alive II.

FOTOGALERIE: neděle Blues Alive III.

Autor: red.,V.Krejčí foto:sumpersko.net

Fotogalerie

The Cyborgs                          foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.