Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných organizacích

15.04.2024 - Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Bratrušováci chtějí cyklostezku do Šumperka

08. prosince 2014 - 22:34

Zpět na seznam článků

Petice má pět stovek signatářů

Bratrušováci chtějí cyklostezku do Šumperka

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Cyklostezky mezi Šumperkem a Bratrušovem se domáhá pět stovek lidí, kteří podepsali petici za její vybudování. V nejbližších letech se signatáři splnění svého snu zřejmě nedočkají.

S opatrným přístupem samospráv v Šumperku a v Bratrušově se nehodlá smířit členka petičního výboru Radmila Bartošová. „Zatím se nic neděje. Nebyli jsme pozváni na jednání zastupitelstva v Šumperku ani v Bratrušově. Chápeme, že vybudovat cyklostezku není snadné, chce to především finance. Z hlediska vedení trasy však problém nevidím, na cyklostezku je místa dost,“ tvrdí Bartošová, jež každodenně dojíždí do Šumperka na kole. „Na cestě dlouhé tři kilometry je velice nebezpečný úsek, na kterém se odehrálo již mnoho smrtelných nehod či úrazů. Vydat se do Šumperka na kole či jít pěšky, je o život. Zhruba obden se mi stane, že se na mě v protisměru vyřítí auto,“ líčí cyklistka.

ilustrační snímek zdroj:mapy.cz

Petici za vybudování cyklostezky už projednalo zastupitelstvo v Šumperku. „Trasa se z 95 procent nachází na území Šumperka, cyklostezka by však sloužila především obyvatelům Bratrušova. Přínosnost záměru ovšem nikdo nezpochybňuje. Pohybovat se mezi Bratrušovem a Šumperkem je v současné době pro cyklisty nebezpečné. Z hlediska finanční náročnosti i vyřešení majetkoprávních vztahů vidím záměr vybudování cyklostezky jako dlouhodobější záležitost. V rozpočtu na příští rok peníze nebudou,“ uvedl starosta Šumperka Zdeněk Brož.

Šumperští zastupitelé se rozhodli zařadit vybudování cyklostezky do Strategického plánu rozvoje města. Podobně se chtějí zachovat i jejich kolegové v Bratrušově. „Neexistuje projekt ani představa o finanční náročnosti vybudování cyklostezky. Peticí se bude zabývat zastupitelstvo, na kterém projednáme zařazení záměru do Programu rozvoje obce Bratrušov,“ upřesnila starostka Dana Hošková a potvrdila, že v úseku mezi Šumperkem a Bratrušovem byly v uplynulých dvou letech asi dvě smrtelné nehody. „Při žádné z nich cyklista nezemřel,“ uvedla starostka.

Na tom, že je úsek nebezpečný, však autoři petice trvají. „Lidé jsou opatrní, bojí se na kole jezdit. Pokud by cyklostezka vznikla, začali by ji využívat,“ ujišťuje Bartošová, kterou trápí také to, že bratrušovské děti nemají možnost jezdit na kole. „Cyklostezka mezi Šumperkem a Bratrušovem by byla prospěšná. Na názor jsme se ptali stovek lidí a nikdo z nich nebyl proti. V žádném případě záměr nevzdáme a budeme nadále bojovat za vytvoření bezpečné trasy pro cyklisty,“ ujišťuje členka petičního výboru.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Baťův kanál se připravuje na hlavní plavební sezónu

Plavební komora ve Spytihněvi má nová vrata

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.