Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

ČOI zjistila, že kontrolované reflexní pásky byly nevyhovující

09. listopadu 2018 - 19:30

Zpět na seznam článků

Devadesát procent jich nebylo v pořádku

ČOI zjistila, že kontrolované reflexní pásky byly nevyhovující

ČOI zjistila, že kontrolované reflexní pásky byly nevyhovující zdroj foto: čoi

Česká obchodní inspekce dokončila v letošním roce kontrolní akci zaměřenou na reflexní pásky. Inspektoři zkontrolovali sedmatřicet druhů reflexních pásek a porušení právních předpisů zjistili u třiatřiceti z nich. Nejčastěji se jednalo o nedostatky, které se týkaly označení CE a retroreflexních vlastností.

Česká obchodní inspekce v letošním roce dokončila kontrolní akci zaměřenou na plnění základních požadavků na reflexní pásky. Konkrétně se jednalo o fotometrické požadavky podle normy ČSN EN 13356 (čl. 4.2.2), požadavky na označení reflexních pásek, včetně značení CE a požadavky na poskytování dalších informací o výrobku.

Inspektoři se při kontrolním nákupu zajímali o takové reflexní pásky, které mají spotřebitele chránit při pohybu za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. „Za zjištěné nedostatky uložili kontrolovaným subjektům zákaz distribuce některých výrobků nebo nařídili odstranění zjištěných nedostatků. V rámci kontrolní akce bylo doposud pravomocně uloženo sedmadvacet pokut přesahující tři sta tisíc korun, kdy hospodářské subjekty ve většině případů porušily zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky (§13 odst. 9),“ informoval tiskový mluvčí Jiří Fröhlich.

Příklady zjištěných hodnot retroreflexe:

vzorky vyhovující: 188,53 cd/lx.m2; 204,98 cd/lx.m2

vzorek vyhovující zdroj foto: čoi

vzorky nevyhovující (až desetkrát nižší retroreflexní vlastnosti): 24,35 cd/lx.m2; 23,58 cd/lx.m2

vzorek nevyhovující zdroj foto: čoi

vzorek nevyhovující zdroj foto: čoi

Rada spotřebitelům: Česká obchodní inspekce doporučuje spotřebitelům, kteří používají reflexní pásky za snížené viditelnosti, aby si pořídili takové reflexní pásky, které jsou opatřeny povinnými údaji, jako je označení CE, identifikační údaje o výrobci a výrobku. Z kontrol vyplynulo, že výrobky splňující tyto zákonné povinnosti zároveň měly v pořádku i retroreflexní vlastnosti. Označení CE, kterým musí být výrobek opatřen, představuje prohlášení (fyzické nebo právnické osoby), že výrobek vyhovuje všem příslušným předpisům a podstoupil všechny náležité postupy posouzení shody.

 
 

Autor: red., J. Fröhlich, zdroj foto: čoi

Fotogalerie

ČOI zjistila, že kontrolované reflexní pásky byly nevyhovující   zdroj foto: čoi

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.