Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Žena si myslela, že jí budou vyplaceny příspěvky

25.04.2024 - Žena si myslela, že jí budou vyplaceny příspěvky -...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Česká pošta představila známku k 100. výročí založení Národního zemědělského muzea

20. září 2018 - 09:55

Zpět na seznam článků

Autory známky jsou výtvarník Josef Dudek a rytec Bohumil Šneider

Česká pošta představila známku k 100. výročí založení Národního zemědělského muzea

Česká pošta představila známku k 100. výročí založení Národního zemědělského muzea zdroj:NZM

Česká pošta ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem představily ve středu 19. září novou příležitostnou poštovní známku, která připomíná sté výročí založení Národního zemědělského muzea.

Motivem poštovní známky je hlavní výstavní budova Národního zemědělského muzea, před kterou autor umístil „lokomobilu“ – jeden ze vzácných exponátů muzea – parní oračku Přemysl. Tzv. obálka prvního dne vydání (FDC) pracuje s motivem jedné z expozic, což jsou potraviny. Do razítka autor zapracoval obilný klas. Známka byla vytvořena technikou rotačního ocelotisku, kombinovaného hlubotiskem. Její hodnota činí sedmadvacet korun. Zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.   

Počátky Národního zemědělského muzea sahají do roku 1891. Jako samostatná instituce vzniklo Zemědělské muzeum v roce 1918. Budova v Praze na Letné, která je významnou památkou novodobé české architektury – funkcionalismu, byla postavena v letech 1937–1939, společně se sousedním objektem Národního technického muzea, podle projektu architekta Milana Babušky. Dalších více než padesát let však sloužila zcela jiným než původním účelům. V současné době je pražská budova Národního zemědělského muzea postupně upravována tak, aby se vrátil její původní styl a bylo umožněno představit nové a moderní expozice. V pražské budově Národního zemědělského muzea, která prošla částečnou rekonstrukcí, si nyní lze prohlédnout expozice Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Zemědělství, Laboratoř ticha či Živou zahradu na střeše muzea, kterou korunuje nádherný výhled na Prahu. Prostor pro zdokonalování kulinářského umění nabízí gastrostudio, které je součástí expozice Gastronomie.

Autor: red.,Jitka Taussiková

Fotogalerie

Česká pošta představila známku k 100. výročí založení Národního zemědělského muzea    zdroj:NZM

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.