Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Český den proti rakovině v Šumperku

08. května 2018 - 22:27

Zpět na seznam článků

Pozvánka na středu 16. května

Český den proti rakovině v Šumperku

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Tradiční Český den proti rakovině se opět koná ve středu 16. května. Letos je zaměřen na prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku.

V tento den se opět setkáte v ulicích Šumperka se studenty Střední zdravotnické školy Šumperk a s členkami Ligy proti rakovině v Šumperku, které nabídnou za dvacetikorunu tradiční žlutý kvítek – letos s vínovou stužkou a přidají letáček, který vysvětluje možnosti,  jak tímto nádorem neonemocnět. „Opět budeme mít stánek „Na Točáku“, kde odpoledne kolem půl čtvrté vystoupí mažoretky,“ zve na akci předsedkyně šumperské LPR lékařka Jiřina Koutná.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Ročně u nás onemocní asi osm tisíc lidí a čtyři tisíce na tento nádor zemře. Většina pacientů přichází k léčení v pokročilejším stadiu, kdy je nádor obtížněji léčitelný. „Proto je důležitá prevence onemocnění a účast na preventivních prohlídkách, které mohou odhalit onemocnění včas a zachránit tak život,“ apeluje lékařka Koutná.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

České zdravotnictví nabízí občanům nad padesát let bezplatné vyšetření stolice na přítomnost, krve nebo od pětapadesáti let přímo kolonoskopické vyšetření střeva. „Bohužel této možnosti využívá pouze čtvrtina populace tohoto věku,“ dodává lékařka, která vysvětluje: „Již od mládí je potřeba dbát na správnou vyváženou stravu, obsahující více zeleniny a ovoce, vyvarovat se nadměrné konzumace živočišných tuků, červeného masa a nadměrného požívání alkoholu a kouření. Nekuřáctví, zdravá výživa a dostatek tělesné aktivity snižují riziko vzniku nádorů až o šedesát procent“.

Organizátorky šumperské ligy věří, že i letos se Český den proti rakovině vydaří, veřejnost svými finančními příspěvky pomůže plnit úkoly, které místní organizace má před sebou. „Doporučuji letáček prostudovat, každá informace navíc může pomoci zachránit zdraví,“ říká lékařka Jiřina Koutná.

Autor: red., MUDr. Jiřina Koutná

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.