Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Cestovatelé, dobrodruzi i recesisté se sjíždějí do Zábřehu

29. ledna 2015 - 10:40

Zpět na seznam článků

V únoru nabídne Welzlování přednášky, závody a filmový festival

Cestovatelé, dobrodruzi i recesisté se sjíždějí do Zábřehu

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Zajímavé pokračování bude mít v únoru Welzlování – festival cestovatelů, dobrodruhů a recesistů, kterým si v Zábřehu již podvanácté připomínají svého slavného rodáka Jana Eskymo Welzla.

Na čtvrtek 5. února připravilo kino Retro audiovizuální pořad zábřežského cestovatele Vítězslava Vursta Zemí potomků Čingischána o putování Mongolskem, který naváže na jeho výstavu fotografií z cest po Skandinávii, Kavkaze, Mongolsku či Transsibiřské magistrále. Ty budou v kině ke zhlédnutí až do začátku března. Vítězslav Vurst působil jako duchovní, prošel persekucí, byl předsedou správní rady nadace ADRA, nyní působí jako nemocniční kaplan v Olomouci. „Cestování je pro mě smysluplným způsobem seberealizace a příležitostí poznávat podstatné a učit se rozlišovat důležité věcí od těch méně důležitých, vnímat různorodost a pomíjivost života a pokorně přijímat každý den jako zázrak,“ vysvětlil Vurst.

Welzlování 2014

O týden později, ve čtvrtek 12. února, se v zábřežském biografu představí Vít Orava a Jaroslav Maixner s pořadem o výstupu na Chan Tengri (Vládce nebes), „nejkrásnější horu světa“ rozprostírající svůj štít na hranici Kyrgyzstánu, Kazachstánu a Číny. „Chceme mluvit o přípravách, odhodlání a uskutečnění výstupu severní normálkou z ledovce Inylchek, o spoustě zážitků a v neposlední řadě i o čtyřech dnech čekání ve výšce 6.200 m, dokud hora nesvolila k riskantnímu výstupu, který se neobešel bez újmy na zdraví," uvedl k přednášce Jaroslav Maixner.

Welzlování 2014

Vlajkovou akci Welzlování, závody čtyřspřeží pětičlenných lidských posádek spojené se zabijačkovými hody, plánují pořadatelé na neděli 15. února.

Welzlování 2013

O čtyři dny později představí v kině svůj multimediální projekt Pavel Novák junior. Řeč bude o Hranické propasti, nejhlubší zatopené sladkovodní propasti na světě, jeskynním potápění a touze po překračování hranic.

Celý festival zakončí 28. února přehlídka outdoorových a cestovatelských filmů s názvem Expediční kamera.

Autor: red., z.k., foto:sumpersko.net

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Související články

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.