Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Čtvrt milionu lidí si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz

08. září 2018 - 07:59

Zpět na seznam článků

Od července je možné na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností doklad vyměnit

Čtvrt milionu lidí si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz

ilustrační snímek zdroj foto: MD

V průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř šest set třiceti tisícům řidičů. Za prvních osm měsíců letošního roku si o výměnu dokladu požádalo necelých čtyř i sta tisíc řidičů, kterých se povinná výměna týkala. Stále tedy zbývá během letoška vyměnit ještě více než dvě stě padesát tisíc průkazů.

 Jen v říjnu vyprší platnost dalším téměř padesáti tisícům řidičákům. „K výměně řidičského průkazu za nový stačí přijít s platným průkazem totožnosti na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností a donést současný řidičák. Výměna dokladu je zdarma a je možné o ni požádat už tři měsíce před vypršením platnosti. Při podání žádosti o vydání průkazu už není nutné od července předkládat papírovou fotografii. Úředníci pořizují fotografie digitální, stejně jako tomu je u občanských průkazů,“ popisuje ministr dopravy Dan Ťok.

V případě, že vám řidičák už propadl, lze o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. „V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do pěti dnů, vyjde ho výměna na sedm set korun. Poplatek za vydání nového průkazu je dvě stě korun, tento poplatek je třeba uhradit například i z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění, změny údajů apod. Pokud nepožádáte o nový doklad včas a budete řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskujete pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do dvou tisíc korun, v případě správního řízení až dva a půl tisíce korun,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Z hlediska věku se potom výměna týká nejvíce řidičů ve věkové skupině jednačtyřicet až padesát let, ve věkové skupině do třiceti let jich je naopak nejméně. Řidiči by si měli platnost svého řidičského průkazu pohlídat a dostatečně včas požádat o jeho výměnu, aby se vyhnuli frontám.

Od července je možné na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností vyřídit řidičské průkazy, ale také průkazy profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu bez papírové fotografie. Úředníci stahují fotografie řidičů z dostupných registrů nebo žadatele na místě vyfotí.

Odkaz na úřady s rozšířenou působností ZDE

Autor: red., Z. Neusar

Fotogalerie

ilustrační snímek                             zdroj foto: MD

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.