Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných organizacích

15.04.2024 - Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Čtvrt století vede primář Ivan Schlemmer oční oddělení šumperské nemocnice

28. dubna 2017 - 11:39

Zpět na seznam článků

Jak jsou na tom „šumperáci“ s prevencí a co uznávaný specialista doporučuje

Čtvrt století vede primář Ivan Schlemmer oční oddělení šumperské nemocnice

MUDr. Ivan Schlemmer - primář očního oddělení a MUDr. Renata Michálková - budoucí primářka oddělení foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

„Naše přístroje přinesou pacientům zkrácení operačního zákroku a zlepšení léčebných výsledků. Vždyť právě kvůli tomu je pořizujeme,“ říká v reportáži primář Ivan Schlemmer.

FOTOREPORTÁŽ: Péče o zrak je téma pro každého

Nový optický biometr k měření síly nitrooční čočky, digitální sítnicová kamera, špičkový operační mikroskop nebo bezkontaktní tonometr. To je jen stručný výčet nově pořízené zdravotnické technologie, kterou nemocnice zakoupila v posledních měsících na oční oddělení. Už víc než čtvrt století mu šéfuje primář Ivan Schlemmer.

MUDr. Ivan Schlemmer - primář očního oddělení foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Pomyslné „žezlo vedoucí funkce“ teď ale přenechává své zástupkyni doktorce Renatě Michálkové. Proč se tak rozhodl, jak hodnotí uplynulých pětadvacet let v oboru očního lékařství a proč pacientům doporučuje, aby si občas sami kontrolovali zrakovou ostrost? I o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Šumpersko.net.

Oční oddělení vedete pětadvacet let. Jak se za tuto dobu posunulo oční lékařství?

MUDr. Ivan Schlemmer: Za poslední čtvrtstoletí udělala nejenom oftalmologie, ale celá medicína obrovský skok dopředu. Objevily se nové vyšetřovací metody, které se již dnes stávají běžnou rutinou v očních ambulancích jako například optická koherentní tomografie, která nám velmi pomáhá při diagnostice a sledování zeleného zákalu, onemocnění sítnice apod. Operativa se posunula směrem k miniinvazivním zákrokům. Z očních oddělení prakticky vymizela lůžka a zcela převládla ambulantní jednodenní chirurgie. Lidem, kteří se chtějí zbavit závislosti na brýlích, dnes nabízí současná oftalmologie mnoho řešení od laserových zákroků až po implantaci tzv. multifokálních čoček.

oční oddělení šumperské nemocnice foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Může Vás vůbec, po tolika letech praxe v očním lékařství, ještě něco překvapit?

MUDr. Ivan Schlemmer: To víte, že ano! Věřte, že v každém oboru, a nejenom v tom medicínském, se občas objeví neuvěřitelná překvapení.

Jak jsou na tom „šumperáci“ s prevencí? Chodí za vámi lidé na pravidelná preventivní vyšetření nebo se zde na lékaře obracejí až ve chvíli, kdy je zrak začne trápit?

MUDr. Ivan Schlemmer: Dnes se lidé starají o své zdraví mnohem více než dříve. Mají více vědomostí o nemocech i díky internetu, sdělovacím prostředkům a svému okolí. Chodí častěji na preventivní kontroly a s obtížemi přijdou k lékaři dříve. Mnohem více lidí má řidičský průkaz a i to nutí každého se o svůj zrak starat. Každoročně ke Dni zraku a Dni glaukomu organizujeme preventivní prohlídky, jsou i Dny otevřených dveří nemocnice apod. O všechny tyto akce je velký zájem. Se zanedbanými případy, jak je známe z fotografií ze starých učebnic, se už dnes nesetkáváme. Ale jsou lidé, kteří přijdou, až když je začne trápit nějaký problém. Řekl bych, že je to tak padesát na padesát, jak zpívá Nohavica ve svém Milionáři. 

oční oddělení šumperské nemocnice foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Které z očních onemocnění považujete za nejvážnější a které za nejzákeřnější?

MUDr. Ivan Schlemmer: Za bezesporu nejzávažnější oční onemocnění v dnešní době považuji věkem podmíněnou makulární degeneraci. Ta postihuje, jak název praví, starší pacienty, kteří jsou jinak celkem zdraví a těší se, jak si v důchodě užijí. A najednou se jim začne zhoršovat centrální zraková ostrost, nemohou číst, věnovat se koníčkům a dokáží se orientovat jen ve známém prostředí. A dnešní medicína to nedokáže vyléčit, jen přibrzdit progresi. Doporučujeme pacientům občas si sami vyzkoušet zrakovou ostrost každým okem zvlášť, třeba pohledem z okna nebo i na linie kachliček v koupelně, zda se nedeformují. Za nejzákeřnější považuji zelený zákal, jehož jedna forma může probíhat zcela bez příznaků, pacient nemá žádné problémy, pouze se mu může pomalu nenávratně zhoršovat zrak. Změny probíhají tak pomalu, že si toho ani nemusí všimnout. Při kontrole potom zjistíme vysoký nitrooční tlak a nevratné změny na zrakovém nervu a v zorném poli. Pacienti po čtyřicátém roce věku by určitě měli chodit pravidelně na oční kontroly včetně měření nitroočního tlaku.

MUDr. Ivan Schlemmer - primář očního oddělení foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Do oddělení se v posledních měsících investovaly nemalé finanční prostředky. Konkrétně do přístrojové technologie. Můžete nám tyto investice stručně přiblížit? Co konkrétně přinesou zdejším pacientům?

MUDr. Ivan Schlemmer: Mohli jsme si pořídit nový špičkový operační mikroskop, který používáme hlavně k operacím šedého zákalu. Mimochodem, těch provádíme kolem tisíc tři sta každý rok již dvacet let a velmi se s kolegy divíme, že mnozí pacienti za těmito operacemi cestují daleko za hranice našeho regionu. Pořídili jsme i nový optický biometr k měření síly nitrooční čočky, což je zapotřebí k úspěšné operaci šedého zákalu. Pro operujícího lékaře nyní budeme pořizovat nové hydraulické operační křeslo. Přístroje našim pacientům přinesou zpřesnění a zkrácení vyšetření, zkrácení operačního zákroku a zlepšení léčebných výsledků.  

oční oddělení šumperské nemocnice foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Každý občas potřebujeme „vypnout“. Jak vypínáte vy? Jak nejraději trávíte svůj volný čas?

MUDr. Ivan Schlemmer: Oftalmologie je "sedavé zaměstnání".  Při vyšetřování i při operacích stále sedíme.  Někdy je také potřeba " vyčistit mozek" a na to vše je pro mne nejlepší relaxací pohyb - turistika, kolo, lyže. Při tom si odpočinu nejlépe. Vypnout se ale dá i při večerním posezení s rodinou u krbu nebo na zahradě u sklenky dobrého vína.

Nedávno jste vedení nemocnice oznámil svůj záměr z postu primariátu odejít. Odcházíte z nemocnice úplně?

MUDr. Ivan Schlemmer: Na své koníčky a aktivity nemám mnoho času. Také jsem již v důchodovém věku, proto jsem se rozhodl trochu přibrzdit.  V nemocnici pracuji nepřetržitě od roku 1979, a tak nemohu za sebou zavřít dveře a jen tak odejít.  Končím pouze s vedoucí funkcí, ale pracovat, byť v omezeném režimu, zde budu i nadále.

Post primariátu přenechává primář Ivan Schlemmer lékařce Renatě Michálkové, které prostředí nemocnice není cizí. Nejenže primáře Schlemmera téměř dvacet let na oddělení zastupuje v době jeho nepřítomnosti, ale v nemocnici pracuje už od roku 1989. Od roku 1991 vede v nemocnici glaukomovou poradnu. Dlouhodobě se věnuje léčbě a diagnostice zeleného zákalu, včetně její operativy.

MUDr. Renata Michálková - budoucí primářka očního oddělení foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Renata Michálková povede oční oddělení od 1. května. Redakci Šumpersko.net prozradila, že žádné zásadní změny na oddělení neplánuje. „Provoz na sále, oddělení i na ambulanci zatím nebudeme nijak měnit. Do budoucna ho však plánujeme personálně posílit,“ netají své plány lékařka.

A jak hodnotí současnou situaci na očním oddělení? „Mám radost, že se nám podařilo zakoupit bezkontaktní tonometr k měření nitroočního tlaku. Jedná se o jeden z nejmodernějších bezkontaktních přístrojů,“ říká nastávající primářka s tím, že přesné bezkontaktní měření nitroočního tlaku je v ambulanci velice důležité pro případné včasné odhalení zeleného zákalu.

MUDr. Renata Michálková - budoucí primářka očního oddělení foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Zároveň doufá, že se jí podaří vybavení ambulance doplnit ještě o novou moderní fundus kameru. Jednu z těchto kamer nemocnice nedávno zakoupila do své specializované diabetické a makulární ambulance, která slouží k dokumentaci a sledování změn na sítnici.

oční oddělení šumperské nemocnice foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

oční oddělení šumperské nemocnice foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

A špičkovou technologií se může chlubit i na svém operačním sále. „Máme zde vybavení pro operativu předního segmentu. To znamená hlavně šedého zákalu, který dnes tvoří největší zastoupení ve spektru výkonů na našem oddělení,“ dodává Renata Michálková.

Autor: red., a. č., H. Szotkowská, foto: Milan Jeřábek - Šumpersko.net

Fotogalerie

MUDr. Ivan Schlemmer - primář očního oddělení a MUDr. Renata Michálková - budoucí primářka oddělení     foto: M. Jeřábek - šumpersko.net

Další články z rubriky

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Motorista během jízdy měl zdravotní problémy

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Řidič se lekl přebíhajícího zvířete

Dopravní nehoda v Jeseníku se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.