Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Další šumperská PechaKucha Night bude v jídelně závodu

19. února 2018 - 22:02

Zpět na seznam článků

O den později se představí také formou autorského čtení a písněmi

Další šumperská PechaKucha Night bude v jídelně závodu

Šumperk - jídelna závodu PARS, naproti Tyršovu stadionu foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Už podeváté se v Šumperku v sobotu 24. února v symbolických 20:20 hodin představí deset inspirativních osobností v nekompromisním formátu dvacet krát dvacet, tedy dvacet obrázků po dvaceti vteřinách. Pořadatelé ze Šumperského okrašlovacího spolku se snaží akci ozvláštňovat také volbou netradičních míst. Protentokrát se tak večer koná v jídelně závodu PARS, naproti Tyršovu stadionu.

Šumperk získal licenci na pořádání PechaKucha jako 902. město na světě, drží ji Šumperský okrašlovací spolek. „Profesní mix zakladatelů příliš nedodržujeme, ten se hodí spíše do větších měst, kde je dostatek mladých lidí, kteří se o umění, architekturu či design zajímají,“ říká předseda spolku Radek Auer. „Klíčovým slovem pro náš výběr účinkujících je INSPIRACE. Hledáme takové lidi a projekty, které mohou Šumperáky inspirovat k naplnění vlastních cílů a ambicí, ať už se týkají čehokoliv. Zveme tak i sportovce, podnikatele a snažíme se osobnosti namixovat po třetinách – místní; místní, co uspěli jinde; přespolní, co dělají něco, co nám chybí v Šumperku.“

Na deváté „peče“ se tak představí zahradní architektka Jitka Čéšková, Jan Podhrázský, výrobce letadel, která ze Šumperka putují do celého světa. Michal Rozumný před časem koupil zámek v Rudě nad Moravou, Stano Čaban se v Brně stará o projekt sdílení kol Rekola. Z Mohelnice přijede spolek STURM.

pozvánka zdroj: R. Auer

Posluchači se něco dozví o projektu „Opravme Česko“, jehož cílem je vytvořit síť opravářů a snížit počet zbytečně vyhazovaných výrobků. Alena Scheinostová uvede nový román Johana, který vznikl jako kolektivní dílo na facebooku. Zavedenou kulturní institucí už se v Šumperku stala soukromá Eagle Gallery, kterou představí Tomáš Aberle. Jakub König, spisovatel a scénárista, donedávna vystupující jako písničkář Kittchen, rozjel loni projekt Zvíře jménem podzim, ve kterém účinkuje šestnáct hudebníků z několika kapel napříč českou alternativní scénou.

Vzhledem k tomu, že bude akce tentokrát v závodní jídelně, připravili si pořadatelé netradiční občerstvení. Na afteroparty navíc zahrají Coconut DJs. Vstupné na devátou šumperskou PechaKucha Night činí 120 korun v předprodeji (předprodej kavárna Pikola, Literární vinárna Bukowski, Trafikafe u Schillera), 150 korun na místě.

Projekt PechaKucha [pečakuča:] uvedli v život v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. Jejich záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě. Prostor pro mluvení o tom, co je nového, co kdo chystá či již realizoval, o čem přemýšlí, o čem sní. Protože měli zkušenost jen s architektonickými přednáškami, které velmi často trvají hodiny, hledali, jak zbytečné rozvleklosti zabránit. A řešení dostalo jméno PechaKucha – japonská obdoba českého "bláblá": každý mluvčí si připraví pro svůj výstup dvacet obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin; 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka.

Autor: red., R. Auer

Fotogalerie

Šumperk - jídelna závodu PARS, naproti Tyršovu stadionu      foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.