Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Divadlo Šumperk si připomene dvacáté výročí požáru

18. října 2014 - 11:01

Zpět na seznam článků

Večerem provede Petr Král, zazpívá Olga Kaštická

Divadlo Šumperk si připomene dvacáté výročí požáru

r.1994 - hořící střecha divadla zdroj foto:DŠ

Úterý 25. října 1994 se zapsalo do dějin Šumperka požárem divadelní budovy. Smutnou událost, od které uplyne už celé dvacetiletí, si šumperští divadelníci a kulturní veřejnost připomenou v sobotu 25. října.

Večerem plným vzpomínek a písničkových evergreenů provede herec a tehdejší ředitel Petr Král. „Pozvu některé z těch, kdo se o obnovu vyhořelé budovy zasloužili, a také herecké a umělecké osobnosti, které v této době v Šumperku působily. Naše vyprávění proloží šansony a věčně zelené písničky šedesátých let v podání Olgy Kaštické, Tomáše Wursta a Karolíny Hýskové. Klavírní doprovod obstará Zdeněk Dočekal,“ uvedl Petr Král.

Petr Král foto:sumpersko.net

Mezi pozvanými, s nimiž chce Král v improvizovaném programu promluvit, by měl být například někdejší herec šumperského divadla Vladimír Gottwald nebo režisér Jaromír Janeček. „Smutný 25. říjen 1994 prožila v Šumperku také Bohdana Pavlíková. Právě v září tohoto roku nastoupila jako studentka prvního ročníku tehdejší Střední školy dramatického umění. Účast přislíbil i prezident herecké asociace Petr Hromada,“ upřesnil Král.

vyhořelé divadlo - jeviště - pohled z lože zdroj foto:DŠ

Ve spontánních výpovědí pamětníků opět ožijí dramatické události staré dvacet let. „Zazní také jména těch, kdo se dnešních dní nedožili. Patří k nim Ctirad Medlík, jenž se jako starosta zasadil o obnovu divadla, poslanec a pozdější ministr kultury Pavel Dostál, který Šumperku pomáhal zajišťovat dotace na obnovu vyhořelé budovy, architekt Petr Fabián i stavebník Vladimír Potěšil. Po požáru se městem roznesla fáma, že radnice se nebude s obnovou divadla vůbec namáhat, a raději ho rovnou zruší. Přesto radní vedení starostou Medlíkem během tří dnů rozhodli o obnovení kulturního stánku,“ řekl Král.

vyhořelé divadlo - foyer zdroj foto:DŠ

Vzpomínku si zaslouží také Pavel Dostál. Za normalizace měl jako kritik sovětské okupace divadlo zakázané, pracoval v dělnických a technických profesích. Král ho přesto v roce 1988 po nástupu do funkce ředitele pozval, aby nastudoval svou hru Gaudeamus Igitur. Netušil tehdy, že už zanedlouho se ze zakazovaného divadelníka stane významný politik, jenž šumperskému stánku dramatických múz jeho vstřícný postoj oplatí. „Vzpomínkový večer bohužel nenavštíví, protože v roce 2005 podlehl v boji se zákeřnou chorobou,“ vysvětlil divadelník.

vyhořelé divadlo - foyer zdroj foto:DŠ

Z krásy obnovené budovy se už nepotěší ani architekt Petr Fabián, jenž zemřel náhle ve věku čtyřiačtyřiceti let. Vzpomínku Král věnuje také někdejšímu řediteli Fortexu Vladimíru Potěšilovi. „Firma pracovala na rekonstrukci divadelní budovy i v době, kdy nebylo, čím zaplatit. Ředitel Potěšil se spolehl na ujištění, že peníze seženeme. Nebýt jeho vstřícnosti, stavba by se výrazně prodražila,“ vylíčil Král.

Vzpomínkový večer se odehraje ve foyeru divadla od 19 hodin.

Autor: V. Krejčí

Fotogalerie

r.1994 - hořící střecha divadla       zdroj foto:DŠ

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.