Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Dlouhé stráně překonaly další rekord

14. ledna 2017 - 08:53

Zpět na seznam článků

Akumulátor elektrické energie je důležitým prvkem při stabilizaci energetické soustavy ČR

Dlouhé stráně překonaly další rekord

PVE - Dlouhé stráně zdroj foto: V. Sobol

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně vyrobila v loňském roce 716,313 milionů kWh a o 1,7 procent tak překonala vlastní výrobu z předešlého roku. Navázala také na nepřetržitý růst ročních produkcí, který trvá od roku 2011.

Zejména díky nutnosti vykrývat nestabilní výrobu energie z obnovitelných zdrojů byla vloni produkce Dlouhých strání opět rekordní a navíc pro českou přenosovou soustavu velmi potřebná. „Zjednodušeně řečeno: když nad (zejména německými) fotovoltaickými a větrnými elektrárnami zataženo a nefouká, je třeba na Dlouhých stráních (a jiných přečerpávacích elektrárnách) pustit vodu z horní do dolní nádrže a rychle vyrobit to, co chybí. Naopak když fouká a svítí moc, tak se obě Francisovy reverzní turbíny pustí do „zpětného chodu“ a přebytečnou energii, která by mohla v přenosové soustavě způsobit nepěkné průšvihy, použijí k přečerpání vody zpět do horní nádrže," přibližuje mluvčí energetické společnosti Vladislav Sobol.

PVE - Dlouhé stráně zdroj foto: V. Sobol

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie a je důležitým prvkem při stabilizaci energetické soustavy České republiky, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obnovitelných zdrojů. „Dopředu odhadnout jejich objem výroby je totiž velmi obtížné. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček,“ uvedl mluvčí.

PVE - Dlouhé stráně - foto z roku 1996 zdroj foto: V. Sobol

PVE - Dlouhé stráně - horní nádrž zdroj foto: V. Sobol

Celková výroba elektřiny ve vodních elektrárnách ČEZ, činila za uplynulý rok celkem 2,035 miliardy kWh. „Největší porci vyrobené energie dodaly přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně (716 milionů kWh) a Dalešice (454 mil. kWh) a největší vodní elektrárna v České republice - Orlík (277 mil. kWh). Produkce všech vodních elektráren, by stačila k pokrytí roční spotřeby více než 800 tisíc českých domácností,“ informoval Vladislav Sobol.

Autor: red., V. Sobol

Fotogalerie

PVE - Dlouhé stráně        zdroj foto: V. Sobol

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.