Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého

30. srpna 2016 - 09:01

Zpět na seznam článků

Sedmdesáté výročí znovuobnovení

Do Olomouce na podzim zamíří tisíce absolventů Univerzity Palackého

UP Olomouc - promoce zdroj foto: Olk.

Univerzita Palackého v Olomouci chystá ve dnech 9. a 10. září historicky největší absolventské setkání. Poslední obdobná akce proběhla před dvaceti lety a zúčastnilo se jí na tři tisíce bývalých posluchačů univerzity včetně rodinných příslušníků. Aktuální setkání se bude konat v souvislosti se sedmdesátým výročím znovuobnovení Univerzity Palackého. Během té doby absolvovalo některou z jejích osmi fakult téměř 120 tisíc posluchačů.

pozvánka zdroj: Olk.

Podle vedení univerzity je sraz určen absolventům všech forem studia. Kdokoliv z nich se může nezávazně registrovat na webu absolventi.upol.cz, kde najde rovněž podrobné informace. „Jsme si jisti, že se bude jednat o akci, která svým rozsahem a skladbou návštěvníků dalece přesáhne hranice nejen kraje, ale i České republiky. Na základě našich databází jsme v tuto chvíli oslovili poštou či e-mailem na dvacet tisíc absolventů u nás a stovky dalších v zahraničí, z nichž již mnozí svou účast potvrdili,“ říká Petr Bilík, prorektor pro vnější vztahy.

UP Olomouc-rektorát zdroj foto: Olk.

Stovky dalších absolventů se v Olomouci objeví v souvislosti se zlatými a stříbrnými promocemi na filozofické, přírodovědecké a pedagogické fakultě a na fakultě tělesné kultury, které proběhnou v souběžném termínu. V souvislosti s tím univerzita zarezervovala více než čtyři tisíce lůžek na univerzitních kolejích a v olomouckých hotelích.

ilustační snímek zdroj foto: Olk.

Vzhledem k rozsahu a významu akce spolupracuje úzce univerzita jak s městem Olomouc, tak s Olomouckým krajem, jejichž záštitu Absolventské setkání rovněž získalo. „Záštita je logickým vyústěním dobré spolupráce kraje a Univerzity Palackého. Olomoucký kraj s univerzitou dlouhodobě participuje na rozvíjení spolupráce se svými partnerskými regiony. V létě se například za finanční podpory hejtmanství zúčastní pět ázerbájdžánských studentů Letní školy slovanských studií při Univerzitě Palackého. Každoročně z rozpočtu rovněž přispíváme na mezinárodní aktivity olomoucké alma mater prostřednictvím dotačního titulu Podpora rozvoje zahraničních vztahů, na sportovní akce regionálního významu či na zvýšení uplatnitelnosti studentů a absolventů na trhu práce. Letošní podzimní setkání má naši podporu také z pohledu rozvoje cestovního ruchu,“ podotkl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

UP Olomouc-konvikt zdroj foto: Olk.

Na Výstavišti Flora vystoupí například Leona Machálková nebo Jiří Pavlica s Hradišťanem, v Redutě Moravské filharmonie se představí Emil Viklický a další koncertní vystoupení proběhnou na Horním náměstí.

Dílčí akce pak proběhnou ve Smetanových sadech, v kině Metropol, v olomouckých klubech a muzeích nebo v Parkánových zahradách univerzity. „Program setkání je koncipován tak, aby se během úvodního dne a společenského večera mohli absolventi v neformální atmosféře setkat s představiteli domovských kateder a fakult, především však spolu navzájem,“ upřesňuje program setkání jeho koordinátorka Eva Blažková a dodává: „Sobotní odpoledne a večer budou věnovány programu v režii Univerzity Palackého. Ten bude zahrnovat hudební vystoupení našich absolventů, filmové projekce, den otevřených dveří ve vybraných univerzitních zařízeních a další doprovodné akce, jež zajistí Pevnost poznání a projekt Zaparkuj.“„Termín setkání jsme navíc zvolili tak, aby se překrýval s termínem Dnů evropského dědictví, tradiční akcí, která návštěvníkům otevírá olomoucké památky,“ doplnila Eva Blažková.

Pozvánky obdrželi také absolventi Univerzity Palackého, kteří dosáhli významných úspěchů ve svých oborech, ale i mimo ně. Na jednom místě se tak možná sejdou plastických chirurg Bohdan Pomahač, tenistka Helena Suková, moderátor Jakub Železný, fotograf Jindřich Štreit či emeritní rektor Josef Jařab. „Zajímavostí je i to, že většina z námi pozvaných vystupujících je rovněž našimi bývalými posluchači. Mezi naše absolventy totiž patří Emil Viklický, Leona Machálková i Jiří Pavlica,“ upřesňuje prorektor Bilík.

program zdroj foto: Olk.

Sedm desítek neméně význačných absolventů napříč obory, fakultami i ročníky bude navíc slavnostně oceněno za svou práci z rukou rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera. „Pevně věřím, že se v září sejdou nejen oni, ale i tisíce dalších lidí, kteří svůj život a vzdělání neodmyslitelně spojili s naší alma mater a rádi si alespoň na chvíli připomenou všechny krásy Olomouce jako univerzitního města, které u nás nemá obdoby,“ zve na setkání rektor Miller.

Autor: red., K. Navrátilová, zdroj foto: Olk.

Fotogalerie

UP Olomouc - promoce                zdroj foto: Olk.

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.