Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Druhá PechaKucha Night v Šumperku

23. července 2016 - 11:04

Zpět na seznam článků

Bude se konat v zahradě kina Oko

Druhá PechaKucha Night v Šumperku

Šumperk - první PechaKucha Night foto: šumpersko.net

Deset statečných účinkujících, z nichž každý má k dispozici jen dvacet obrázků po dvaceti vteřinách. To je formát PechaKucha, který se v Šumperku představí již podruhé. Pořádající Šumperský okrašlovací spolek pozval osobnosti, které by mohly Šumperáky ovlivnit a inspirovat. Akce je koncipována jako letní venkovní verze celosvětového formátu, proto se bude konat v zahradě kina Oko ve středu 27. července od 20.20 hodin.

pozvánka

Po úspěšné březnové premiéře, kdy Klášterní kostel praskal ve švech (informovali jsme ZDE), se do Šumperka vrací PechaKucha Night. Pořadatelé se rozhodli uspořádat ji v létě venku, bude se tedy konat v zahradě kina Oko. „Výhodou je, že v případě deště se můžeme operativně přesunout dovnitř do kina,“ podotýká předseda spolku Radek Auer.

Šumperk - zahrada kina Oko foto: sumpersko.net

Šumperk - hlediště kina Oko foto: sumpersko.net

Projekt PechaKucha Night vnímají organizátoři, jako možnost představit Šumperákům osobnosti, které je mohou přímo i nepřímo inspirovat k vlastním aktivitám. „Jsou to lidé, kteří prorazili ve svém oboru, uspěly s nějakým netradičním inovativním projektem či počinem,“ popisuje způsob výběru protagonistů Radek Auer. „Snažíme se, aby zde byli rovnoměrně namícháni lidé, kteří něčeho dosáhli přímo u nás v regionu, dále lidé, kteří odtud pochází nebo mají na Šumperk jinou vazbu, ale již prorazili celostátně, a lidé zcela odjinud, kteří dělají něco, co by mohlo fungovat i v Šumperku.“

Radek Auer foto: sumpersko.net

Projekt PechaKucha [pečakuča:] vymysleli a uvedli v život v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. Jejich záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase. Prostor pro mluvení o tom, co je nového, co kdo chystá či již realizoval, o čem přemýšlí, o čem sní... Protože měli zkušenost jen s architektonickými přednáškami, které velmi často trvají hodiny, hledali, jak zbytečné rozvleklosti zabránit. A řešení dostalo jméno PechaKucha – japonský výraz pro zvuk konverzace: každý mluvčí si připraví pro svůj výstup dvacet obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin; 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka.

Šumperk - první PechaKucha Night foto: šumpersko.net

Šumperskou PechaKucha pořádá Šumperský okrašlovací spolek, proto se tématicky bude vždy stáčet k hledání inspirací pro zlepšení veřejného prostoru i života v Šumperku. Šumperk patří mezi více než devět set měst na celém světě, která pořádají akci jako certifikovanou a mohou používat globální ochrannou známku.

Kdo všechno tentokrát v Šumperku vystoupí? Herec a mistr pera Vladimír T. Gottwald rozhodně není šumperskému publiku neznámý. Tvorbu grafika Pavla Fuksy zná celý svět, pravidelněje boduje v globálních žebříčcích kreativců, ale do Šumperka dorazí nejspíš úplně poprvé. Lázeňský spolek Švihák ukáže, jak lze kulturně ozdravovat Mariánské Lázně. Tři šumperští architekti Zdeněk Dohnálek, Zbyněk Mrkus a Radan Volnohradský, kteří naštěstí nezapomněli, odkud pochází. Představí Dny architektury Šumperk. O komunitní zahradě v Jihlavě přijde vyprávět Patrik Priesol.

Šumperk - první PechaKucha Night foto: šumpersko.net

Akademická malířka Jitka Paclík Nesnídalová představí svou opravdu bohatou tvorbu. Martin Kopa se nás pokusí přesvědčit o tom, že právo není nuda. Dvorní dodavatel absintu pro Johnyho Deppa, američan z Domašova Kyle Bairnsfather nechá posluchače nahlédnout pod likérníkovu pokličku. Šumperský filmař a komiksový kreslíř Luboš Hlavsa zase představí, že i v těchto odvětvích lze prorazit do celostátních médií. Lukáš Drlík z Levandulového statku Bezděkov nám zase ukáže Střední Moravu a lá Provence.

Druhá šumperská letní venkovní PechaKucha Night se odehraje v zahradě kina Oko, v případě deště uvnitř v kině. Důležitou součástí akce je i afterparty, na které se mohou návštěvníci setkat s účinkujícími tváří v tvář. Vstupné v předprodeji činí 100 korun, na místě bude 150 korun. „Lístky lze zakoupit v Trafikafe u Schillera či v kavárně Pikola,“ upřesňuje Radek Auer.

Autor: red., R. Auer

Fotogalerie

Šumperk - první PechaKucha Night       foto: šumpersko.net

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.