Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

FN Olomouc se připojí ke Dnům evropského dědictví

14. srpna 2018 - 09:16

Zpět na seznam článků

Prohlídkami Fortu nebou nikátní novostavby interní kliniky

FN Olomouc se připojí ke Dnům evropského dědictví

Při příležitosti Dnů evropského dědictví zpřístupní Fakultní nemocnice Olomouc architektonicky atraktivní prostory, které vypovídají jednak o její bohaté historii, jednak o současnosti jednoho z nejmodernějších zdravotnických pracovišť v České republice. Ve čtvrtek 6. září. od čtrnácti do osmnácti hodin si zájemci mohou prohlédnout nejstarší pavilon, tedy budovu Franze Josefa. S průvodci pak budou moci zavítat do fortové pevnosti Tafelberg a nové budovy II. interní kliniky – gastroenterologie a geriatrie.

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

Fakultní nemocnice Olomouc má více než sto dvacet-letou historii. Výstavba Zemských ústavů, tedy předchůdce dnešní nemocnice, započala v roce 1894, a to právě budovou dodnes označovanou jako Franz Josef. Pavilon byl ředitelství předán o dva roky později a od té doby slouží jako sídlo různých klinik a oddělení až do dneška.

Přestože budova procházela v průběhu let mnoha rekonstrukcemi, dnes již nevyhovuje požadovaným standardům zdravotní péče. Vedení FN Olomouc proto dlouhodobě usiluje o její kompletní přestavbu a v souvislosti s její předpokládanou realizací postupně stěhuje pracoviště do jiných objektů. Budova, která bude veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví volně přístupná, je tak nyní téměř prázdná.

Franz Josef pavilon zdroj foto: FNOL

Ještě starší než budova Franze Josefa je fort Tafelberg – součást olomouckého pevnostního systému, která byla vybudována na Tabulovém vrchu v letech 1839 – 1846. Centrální část rozsáhlého areálu v současnosti slouží jako archiv FN Olomouc. Pevnůstka je jedním z objektů tzv. fortového „věnce“- unikátního projektu podplukovníka Wurmba z roku 1850, který přinesl zejména modernizaci Olomoucké pevnosti. Je přitom v souboru fortových staveb v Olomouci výjimečná, neboť byla využívána hlavně jako vězení. Tafelberg je podle příznivců fortifikačních staveb jedinou stavbou, která rozlehlostí a zachovalostí vnitřních chodeb může konkurovat slavné pevnosti v Josefově. Prohlídka fortu v rámci DED bude možná výhradně s průvodcem.

fort Tafelberg zdroj foto: FN OL

Naopak současnost a také budoucí směřování FN Olomouc nejlépe reprezentuje novostavba II. interní kliniky – gastroenterologie a geriatrie, která vyrostla za rok a půl v samotném centru nemocničního areálu.

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

novostavba II. interní kliniky zdroj foto: FNOL

Největší stavba ve fakultní nemocnici za posledních deset let, kterou projektovalo brněnské studio Adam Rujbr Architects, je přitom unikátní nejen svým rozsahem, ale také architektonickým řešením. Jako jediný nemocniční objekt v České republice totiž splňuje standardy pasivní budovy. Návštěvníci DED, které po budově provedou zástupci stavební firmy a zdravotnických pracovišť, budou prvními hosty z řad široké veřejnosti, neboť nová budova s pěti nadzemními a jedním podzemním podlažími bude slavnostně předána k užívání 4. září.

Organizační informace k prohlídkám

Fort Tafelberg

Vstup do objektu možný výhradně v rámci komentované prohlídky. Rezervace na komentované prohlídky: www.bit.ly/ded_fnol Celková délka prohlídkové trasy je cca tisíc metrů z toho asi 250 m je dlouhá prohlídka podzemního systému fortu a celkem trvá cca 60 minut. Trasa prohlídky není bezbariérová. V podzemních prostorách se teplota pohybuje kolem 10 až 15 stupňů Celsia, je proto vhodné se podle toho přiměřeně obléci a použít pevnou obuv. V podzemí není instalováno elektrické osvětlení, prohlídka podzemních prostorů je zabezpečena přenosnými individuálními svítidly a provizorním osvětlením. Vstup do objektu je bezplatný. Vstup dětí do deseti let je možný pouze v doprovodu dospělých, kteří odpovídají za jejich chování v souladu s podmínkami návštěvního řádu, vzhledem k náročnosti trasy nedoporučujeme vstup dětem mladším tří let.

Novostavba II. interní kliniky Vstup do objektu a jeho prohlídka je možná výhradně v rámci komentované prohlídky. Rezervace na komentované prohlídky: www.bit.ly/ded_fnol. Celková délka prohlídkové trasy: cca 60 minut.

Budova Franze Josefa Návštěvníci mají volný vstup do objektu. Základní informace o historii budovy získají z prezentace, promítané ve vybrané místnosti nebo přímo u vchodu.

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FN OL

Fotogalerie

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.