Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

„Farmářské trhy v Šumperku jsou jako moje dítě,“ říká jejich zakladatelka a organizátorka

12. října 2016 - 10:27

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR a Lucií Hoškovou o její šestileté praxi

„Farmářské trhy v Šumperku jsou jako moje dítě,“ říká jejich zakladatelka a organizátorka

Ing. Lucie Hošková - ornizátorka a zakladatelka trhů foto: sumpersko.net

Nádherné slunečné počasí babího podzimu vytvořilo kulisu pro letošní poslední farmářské trhy v Šumperku. Minulý pátek se uzavřela již jejich šestá sezona.

FT Šumperk foto: archiv sumpersko.net

 A návštěvníci měli opět z čeho vybírat. Nakupovat mohli u více jak třiceti stánků. Na místě prodávali regionální výrobci masa a uzenin, sýrů, místní pekaři, ovocnáři a zelináři a další.

FOTOREPORTÁŽ: Farmářské trhy - říjen 2016

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Snad nejočekávanější stánek říjnových trhů byla Tvarůžková cukrárna z Loštic, která na šumperské trhy zavítá jen na jaře a na podzim, neboť jejich účast je žádána po celé republice.

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Stálí zákazníci však vědí, že tvarůžkové moučníky lze koupit nejen v prodejně Lošticích, ale nově také v Olomouci,“ upřesňuje organizátorka Lucie Hošková.

FT Šumperk - organizátorka trhů Lucie Hošková foto: archiv šumpersko.net

Prezentaci výrobků, které získaly značku Regionálních potravina Olomouckého kraje, předvedla Okresní Agrární komora Šumperk. Nakupovat potraviny se značkou Regionální potravina Olomouckého kraje tak mohli zákazníci u stánku zábřežské firmy Designfoods, Tvarůžkové cukrárny z Loštic a Střední školy gastronomie a farmářství Jeseník. „Právě tito výrobci kvalitních potravin stáli již při samotném zrodu trhů před šesti lety,“ připomíná Lucie Hoškové, které v Šumperku vděčí za založení a organizování oblíbených trhů.

FOTOREPORTÁŽ: Farmářské trhy - říjen 2016 - II.

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Jaký byl zájem ze strany prodávajících o říjnové farmářské trhy.

Lucie Hošková: Tradičně veliký – je vidět že první pátek v měsíci již mají Šumperáci vžitý a že trhy se staly pravidelným rituálem.

FT Šumperk 2014 foto: archiv sumpersko.net

Musela jste v průběhu řešit nějaký problém?

Lucie Hošková:  Každý trh se objeví nějaký drobný organizační problém. Tím že stánky se pokaždé odváží a přiváží, nestojí na jednom místě, rozvaděče elektřiny se schovávají do země a na dalších trzích zase mohou být umístěny blíže či dále…Každý trh musím odmítat řadu prodejců z důvodu nedostatku místa – ale na druhou stranu také trošku i strategicky. Farmářské trhy mají sloužit především k prodeji místních výrobců a nebylo by dobře dělat konkurenci od prodejců podnikajících mimo náš kraj.

FT Šumperk 2014 foto: archiv sumpersko.net

Který produkt podle ohlasu letos návštěvníky nejvíce upoutal?

Lucie Hošková: Je vidět že v Šumperku je největší zájem o čerstvé uzeniny, pečivo, ovoce a zeleninu. Neustále se mě lidé ptají na domácí vejce a na med. Snažím se vždy, aby bylo z čeho vybírat a aby sortiment byl různorodý. Vybere si každý.

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Uzavřel se šestý ročník FT, když se ohlédnete zpět, který ročník byl z Vašeho pohledu nejvíce náročný?

Lucie Hošková: Nejvíce náročné samozřejmě byly první ročníky, kdy se teprve tvořila databáze prodejců, sama jsem se učila podmínky a pravidla prodeje a rozeznávat poctivé prodejce od překupníků. Po šesti letech mohu prohlásit, že na trzích v Šumperku prodávají samotní výrobci, či rodinní příslušníci, pověření prodejci a to i u zboží zahraničních značek. Přednost dostávají regionální výrobci a skutečně ti malí výrobci potravin, kteří to s podnikáním nemají mnohdy lehké, těm se snažím pomoci i s propagací.

FT Šumperk - 2012 foto: archiv sumpersko.net

Kdo z prodejců nabízí v Šumperku své produkty od jejich začátku?

Lucie Hošková: Ráda bych poděkovala prodejcům, kteří na trhy jezdí od samotného počátku pravidelně. MVDr. Josef Klimeš – řeznictví a uzenářství Bušín, Maso V+W, s.r.o. - řeznictví a uzenářství Krnov, Dušan Feranec – sýry DITA – Šumperk, František Halaxa – minipivovar Bravůr, Loučná nad Desnou, Pekařství Šimbera, Libina, Bohdana Foberová – ručně šité hračky, výrobky ruční výroby, přebytky zeleniny, Střední odborná škola gastronomie a farmářství Jeseník, Pavel Cvrček – Jiří Cink, výrobky z rakytníku, Miroslav Nesét – ovoce a zelenina Veleboř, Agroholding Bernatice – pekárna Hanušovice, Hana a Antonín Dospivovi – ovoce a zelenina, Damodara Josef Nejedlý – Luštěninové speciality, Václav Razým – truhlářská výroba, Davídkovo koření – Veronika Jurásková, David Jurásek, Ivo a Světlana Velískovi, víno z černého rybízu. Ráda bych také poděkovala Olomouckému kraji a  ministru zemědělství Marianu Jurečkovi za finanční podporu, bez nichž by trhy nešly organizovat s tímto rozpočtem.

FT Šumperk 2015 - ministr převzal záštitu foto: archiv sumpersko.net

Můžete pro zajímavost uvést, kolik prodejci platili před šesti lety za stánek a nyní?

Lucie Hošková: Prodejci platí 250 korun za vlastní stánek do 3m2, 300 korun za pronájem stánku od města, 350 korun za chladící auto a 50 korun pokud někdo potřebuje větší odběr elektřiny. Za celou dobu konání Farmářských trhů v Šumperku se nájem zvedl o 50 korun. Výrobcům, kteří obdrželi prestižní regionální ocenění, poskytujeme v době ochutnávek stánek zdarma.

Šumperk - FT - zdroj foto: archiv sumpersko.net

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Trhy, které v Šumperku organizujete, během své šestileté existence také podpořily nejrůznější projekty neziskových organizací.

Lucie Hošková: Farmářské trhy v Šumperku slouží i jako prostor pro setkávání – proto toho využíváme i pro dobročinné sbírky. Sbíraly se víčka pro Sárinku, Víčka pro Ondru a letos víčka pro Kačenku. Spolupracuji i s Pomněnkou, centrem pro mentálně postižené v Šumperku, kde dostávají k dispozici stánek zdarma pro svoji prezentaci a prodej výrobků. Prostor nabízím i dalším organizátorům dobročinných sbírek, kteří hledají prostor. Pomoci mohu s propagací.

FT Šumperk - pomoc pro neziskovou organizaci foto: sumpersko.net

FT Šumperk podpořily sbírku víček zdroj foto: sumpersko.net

Jak budou vypadat trhy v příštím roce?

Lucie Hošková: Očekáváme ztížení podmínek prodeje na trzích a úbytek drobných prodejců i míst konání farmářských trhů. I prodejci na farmářských trzích se musí řídit zákonem o živnostenském podnikání a podmínkami prodeje – zejména pak platnými nařízeními ohledně etiket, podmínek skladování a uchovávání zboží apod. Pro příští rok některým z nich přibyde povinnost registračních pokladen, což není levná záležitost a tak někteří uvažují o tom, že přestanou podnikat.

FT Šumperk - říjen 2016 foto: sumpersko.net

Autor: red., S. Adoltová, foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Ing. Lucie Hošková - ornizátorka a zakladatelka trhů  foto: sumpersko.net

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.