Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zde je místo pro Vaši reklamu

HAF! Šumperský Hafan. ROZHOVOR o psí show, jejíž název se stal i pozdravem

07. července 2014 - 01:07

Zpět na seznam článků

Letošní ročník nás třikrát překvapil, říká Stanislava Adoltová, jedna z organizátorek soutěže

HAF! Šumperský Hafan. ROZHOVOR o psí show, jejíž název se stal i pozdravem

Svatopluk Tomek, bývalý ředitel Epcosu - předseda poroty a předseda první poroty Hafana v roce 2006

Vyhlášením vítězů internetové soutěže Hafan Sympaťák vyvrcholil Šumperský Hafan 2014. Po show v Pavlínině dvoře, která se odehrála v neděli 22. června a mimo nádherných zážitků přinesla také vítězství pro pět pejsků, pokračovala ještě internetová soutěž o titul Hafan Sympaťák. V pátek 4.července vítězové obdrželi ceny od sponzorů. O tom, jak se letošní ročník oblíbené psí show vydařil a kam soutěž směřuje, jsem hovořila se Stanislavou Adoltovou ze spolupořádajícího informačního portálu šumpersko.net.

Stanislava Adoltová

Šumperský Hafan začínal v roce 2006 za účasti jen pár nadšenců, ale vypracoval se ve velkolepé zábavné odpoledne pro celou rodinu. Co ti jako jedné ze zakladatelek soutěže utkvělo v paměti z prvního ročníku?

Stanislava Adoltová: Začínali jsme skromně. Vše se odvinulo od snahy prosadit v Šumperku vybudování psího útulku.Měli jsme vytipovaný pozemek, nákresy jsou dodnes uloženy. Chtěli jsme hlavně prostor pro zvířata a tak byl pojat a také nebyl drahý. U tehdejších zastupitelů jsme bohužel neuspěli, ale vznikla alespoň akce, která od té doby pravidelně upozorňuje na význam psích kamarádů v lidském životě. První ročník nám kromě dobrého pocitu, že jsme to organizačně zvládli, přinesl také rozčarování. Museli jsme zaplatit pětitisícovou pokutu za to, že jsme akci řádně neohlásili. Od pořádání dalších ročníků nás to však neodradilo. Hafan se z Nových Domků přesunul do Pavlínina dvora a podařilo se mu, že si získal srdce mnohých lidí, a to nejen v Olomouckém kraji. Prostředí i spolupráce s Vlastivědným muzeum v Šumperku je na velmi vysoké úrovni. Ve vztahu ke zvířatům jsme naladěni na stejnou notu a jde nám o to, abychom vytvořili prostředí, kam se bez problémů dostanou starší lidí, rodiče s malými dětmi i hendikepovaní.

Šumperský Hafan 2014 - Pavlínin dvůr 22.června

Každá akce se v průběhu jednotlivých ročníků vyvíjí. Jak se změnil Šumperský Hafan?

Stanislava Adoltová: Zdaleka už nejde pouze o soutěže psí krásy a poslušnosti, na Hafana nepřicházejí jen příznivci němých tváří. Rodinám s dětmi se líbí, že jim nabízíme zábavný program pro děti. Každý rodič je rád, když zábavná a přitom smysluplná činnost alespoň na pár minut zaměstná pozornost jeho dítěte a on si může v klidu vypít kávu, popovídat s přáteli. Jsou lidé, kteří si na Hafana přišli poslechnout dobrou muziku. Jiní zase měli zájem o ochutnávku výrobků oceněných značkou Regionální potravina. Hodně návštěvníků přilákala módní přehlídka, a to jak modelek a modelů čtyřnohých, tak těch lidských. Vlastní příznivce mělo i vystoupení mažoretek SANY.

mažoretky SANY IV.ZŠ školy Šumperk

Akce propagující přátelství lidí a psů sponzory pravděpodobně příliš neláká. Jak se daří zorganizovat se skromným rozpočtem tak velkolepou událost?

Stanislava Adoltová: Sponzoři se najdou, ale samozřejmě spíše jen drobní. Tu a tam někdo přispěje, většinou dárky a odměnami pro soutěžící a vítěze, za to všechno jsme nesmírně vděční. Těší nás, že se soutěžící z dárků radují a že jim poslouží. Vytvořit bohatý a přitažlivý program se daří díky tomu, že spousta účinkujících se vzdá honoráře. Dobrovolnicky působí i mnozí spolupracovníci v realizačním týmu. Pomáhají nejenom ti, kteří mají rádi pejsky, ale pro mnohé se pomoc při Hafanovi stala tradicí. Tomu odpovídá i přátelský pozdrav, který se stal jakýmsi automatickým komunikačním pojítkem mezi námi. Maily jsou označené Haf, SMS Haf a zkratka „jdu na Hafa“ může jen potěšit. Mám pocit, že cíl, který jsme si na počátku vytyčili, byl několikanásobně překonán. Šumperáci Hafana vzali za své. Tato akce lidi spojuje. Už jen z toho důvodu stojí za to, Hafana pořádat.

Můžeš upřesnit, kdo letos oblíbenou psí show podpořil?

Stanislava Adoltová: Potěšila nás především podpora města Šumperk, které nám uvolnilo částku 7 tisíc korun. Bylo to v sedmileté historii akce poprvé. Velmi si vážíme podpory SHM, do rozpočtu nám přispěla také bezpečnostní služba S.O.S. Olomouc a TJ Sokol Šumperk. Vítězové obdrželi ceny od Zverimixu Jakubec. Agrární komora Olomouckého kraje připravila pro návštěvníky ochutnávku výrobků oceněných značkou Regionální potravina. K dalším podporovatelům patří Úsovsko a. s., AkvaZoo Rataj, Psí ňamky.cz, Zoo ráj, vmpprofil.cz, Dřevo Šumperk, nekuřácká Kavárna Moravanka,  Dům kultury Šumperk, který věnoval dárky v duchu jedné z pilotních akcí podzimu Blues Alive. Doris a Korunka Luhačovice. Mediálními partnery byli Týden na severu, Menu Šumperk a Džemfest, který také věnoval vstupenky na hlavní festivalový večer.

Kteří z účinkujících se ve prospěch dobré věci vzdali honoráře?

Stanislava Adoltová: Bez nároku na honorář vystoupila bluegrassová kapela My,

kapela My

mažoretky SANY i modelky pod patronátem Marcely Procházkové.

Marcela Procházková

Odměny za vystoupení se vzdala také moderátorka akce, herečka Olga Kaštická,

Olga Kaštická

která v letošním roce již po páté, akcí provázela. Velký dík patří i módní návrhářce Vlaďce Venoušové.

Vlaďka Venoušová

Nejenže modely pro pejsky vytvořila, ale také ve spolupráci se šumperskými modelkami zorganizovala velkolepou přehlídku, která se lidem opravdu líbila.

K obětavcům, kteří nezištně věnovali svůj čas Šumperskému Hafanovi, patří také členové poroty...

Stanislava Adoltová: Těší mě, že se v porotě sešli lidé různých profesí, kteří jsou uznávanými kapacitami ve svém oboru, a navíc v sobě nesou neuvěřitelný náboj člověčenství, a když jsme je oslovili, tak nezaváhali ani na chvilku a nadšeně souhlasili. Zvláště si vážím toho, že v porotě zasedl a stal se jejím předsedou pan Svatopluk Tomek, někdejší ředitel šumperského Epcosu. Byl už předsedou poroty na vůbec prvním Hafanovi v roce 2006. Patřil také mezi největší podporovatele výstavby psího útulku v Šumperku, když jsme o jeho vybudování v devadesátých letech usilovali. Tehdejší zastupitelé náš projekt odmítli, a tak pan Tomek začal sponzorovat útulky v Zábřehu a v Olomouci. Jsem ráda, že za námi po letech opět přijel. Nejenže to bylo milé setkání po letech, ale myslím si, že si to společně s námi neuvěřitelně užil.

Svatopluk Tomek, bývalý ředitel Epcosu

Jste jako organizátoři spokojeni s tím, že vůbec poprvé převzal nad Šumperským Hafanem záštitu hejtman Olomouckého kraje?

Stanislava Adoltová: Záštity hejtmana Jiřího Rozbořila si velmi ceníme. Do Šumperka se těšil, bohužel pro své pracovní zaneprázdnění nemohl přijet. Avšak jeho morální podpora a záštita akce v žádném případě nebyla formální. To, že se v osobách hejtmana a sociálně demokratického politika, jenž akci zaštítil, a aristokratky Karly Mornstein-Zierotin, která převzala patronát, sešly dva protipóly společenského spektra, podtrhuje, že Šumperský Hafan je akce, která spojuje nejen lidi a psy, ale i lidi mezi sebou. Důkazem je, že lidé, kteří se několik let nepotkali, si kvůli Hafanovi našli čas, aby společně strávili nedělní odpoledne.

upoutávka na Dvojrozhovor Jiřího Rozbořila a Karly Mornstein Zierotin

Jak se na přípravě a organizaci akce podílela rodina Mornstein-Zierotin?

Stanislava Adoltová: Karla Mornstein-Zierotin se stala patronkou jak minulého, tak tohoto ročníku Šumperského Hafana. Z její strany se jedná o skutečnou lásku ke zvířatům, takže byla velmi ráda, když nám pomohla i v letošním roce. Organizace Hafana je náročná. Všechno, co lze, se snažíme zajišťovat vlastními silami. Proto jsme rádi, když nám osud přivede do cesty tak pracovité a zapálené lidi. Karel Mornstein-Zierotin pracoval v porotě. Kromě toho rodina věnovala nádherné dorty pro vítěze.

Karla Mornstein-Zierotin hladí vítěze Alfa

Novinkou letošního ročníku bylo spojení klasické módní přehlídky s předvedením modelů pro čtyřnohé mazlíčky a také první psí průvod. Jak diváci toto obohacení programu přijali?

Stanislava Adoltová: Na předváděcí molo vystoupily šumperské modelky, které působí pod patronátem Marcely Procházkové. Tentokrát však měly mimořádně obtížný úkol. Nejenže představily svěží a zároveň praktickou módu butiku V. I. P. fashion&outlet, ale zároveň se musely tak trochu upozadit, aby daly vyniknout čtyřnohým manekýnkám a manekýnům. Nebylo právě jednoduché vést pejsky, kteří nejsou v oboru modelingu profesionály. Děvčata se s touto výzvou úžasně vypořádala, zvládla to na jedničku a sklidila zasloužený úspěch. Díky jejich citlivému přístupu přehlídka dopadla ke všeobecné spokojenosti, divákům se velice líbila. Musím zdůraznit, že na společný nácvik a synchronizaci oblečení měli pouhý den, což svědčí o jejich profesionalitě. Každý, kdo na místě viděl, jak se Marceliny modelky dokázaly vžít do role psovodek, tak určitě už nyní ví, že tento bod programu ještě dopilujeme o hudbu a už se můžete těšit na příští ročník. Děvčata umí vyrazit dech.

Marceliny modelky dokonale podpořily psí modely

Podobně skvěle se vedlo i mažoretkám SANY. Děvčata se postavila do čela psího průvodu a pak předvedla vlastní fantastické vystoupení. Jsem ráda, že to byly právě úspěšné SANY, které byly u prvního psího v průvodu, a třeba je to inspiruje k nějaké skladbě.

Psí show zabrala jedno nedělní odpoledne, byla však vyvrcholením několikaměsíčních příprav. Jak jsi s letošním ročníkem Šumperského Hafana spokojená?

Stanislava Adoltová: Jako organizátoři se vždy snažíme přijít s něčím novým, a přitom zachovat tradice, jež jsou s Hafanem spojovány. Letos jsme plánovali první Dog Session, na kterou nakonec nedošlo kvůli značně proměnlivému počasí. Přesto jsem spokojená. Závěrečné vystoupení Jana Václavka a Želimíra Nevrlého, psovodů Policie České republiky, diváky nadchlo.

Želimír Nevrlý a Jan Václavek

Jsem také ráda, že díky podporovatelům vítězové nemohli ceny ani unést, jak už je na Hafanovi zvykem. Tak skutečně se dá pronést „držíme se tradice“.

Jedním z hlavních témat Hafana je podpora pejsků v útulcích. Jak se letos podařilo naplnit tento záměr?

Stanislava Adoltová: Jako vždy jsme uspořádali sbírku piškotů a laskomin pro psy, kterou jsme předali šumperské městské policii, z rukou strážníků pak dobroty poputují k těm nejpotřebnějším. V roce 2008 jsme vybírali ještě dobroty pro psy. Přišel jeden pán a přinesl kastrol guláše, že prý se té jeho nějak nepovedl. Jedna z organizátorek, Jarosla Tolarová, z toho byla skoro nemocná, jak to zavézt do útulku, jestli se z toho nepo... Od následného roku se proto sbírají jen piškoty. S vlastní iniciativou přišel klub amerického fotbalu Šumperk Dietos.

fanynka Dietos Lucie Kolaříková předává dar do útulků

Hráči a příznivci klubu předali poukaz na krmivo a potřeby pro psy v hodnotě 2255 korun. Také majitelky zlatého a stříbrného Hafana Sympaťáka výhry věnovaly pejskům v útulcích.

díky velkorysosti výherců putují další pytle pro pejsky do útulků

Říkáš, že letošní ročník Šumperského Hafana hned několikrát překvapil. Jak to myslíš?

Stanislava Adoltová: Překvapil klub Dietos i výherkyně Zdeňka Frnková a Marie Macková. Překvapením bylo představení občanského sdružení Galgos de la Estrella, jehož aktivistky do Šumperka přijely se španělskými chrty, aby poukázaly na problematiku týrání těchto překrásných psů.

představení občanského sdružení Galgos de la Estrella

Potvrdilo se, že lidé, kteří na Hafana chodí, mají otevřené srdce. Tragické příběhy španělských galgů je skutečně zasáhly, takže někteří z nich vážně uvažují o tom, že se některého z těchto osudem zkoušených psů ujmou. A překvapením bylo i vítězství Anety Fricové a její fenky Jessie. Aneta přišla soutěžit už potřetí. Poprvé byly její fenečce tři měsíce, ale už si vysoutěžila titul psí krásky. Podruhé se umístila v celkovém pořadí na medailové pozici. A teď konečně dosáhla i na zlato. To, co spolu Aneta a Jessie prožívají, je krásnou ukázkou lidsko-psího přátelství. A právě na takových hodnotách je Šumperský Hafan postaven.

Karla Mornstein-Zierotin - předává cenu vítězce Anetce

Zároveň bych chtěla využít této možnosti a poděkovala veřejně za sebe i za paní ředitelku Gronychovou ze spolupořádajícího muzea všem ochotným spolupracovníkům, grafičce Míše za nádherný plakát, který se téměř pro svou krásu kradl z výlepů. Děvčatům v ekonomickém zázemí muzea i šumperska.net, tiskové mluvčí, panu Drugdovi a jeho týmu, kteří připravili zázemí, které je skutečně na velmi vysoké úrovni, fotografovi akce a hlavně všem, kteří přišli a svoji návštěvou podpořili Hafana. Jsme rádi, že rok od roku roste počet těch, kteří si na Hafana najdou čas, perfektní jsou ti, kteří s hafanem přijdou, a ještě nejlepší, kteří soutěží.

Jste skvělí a děkujemeUsmívající se

známka pro diváky 1

 

Autor: Vladimíra Krejčí, foto:sumpersko.net

Fotogalerie

Svatopluk Tomek, bývalý ředitel Epcosu - předseda poroty a předseda první poroty Hafana v roce 2006
Karel Mornstein Zierotin - člen poroty
veterinářka Veronika Drexlerová a Vlastimil Klajbl - obchodní ředitel S.O.S.Olomouc - členové poroty
Marcela Slavíková - spolumajitelka Týdne na severu - členka poroty
Stanislav Jakubec - majitel Zverimixu - člen porotyLukáš Žalčík - úspěšný útočník šumperských Draků a frontmen kapely O5 a Radeček Ondra Polák, členové poroty
David Braun - organizátor úspěšné ŠFL a FLŠ - člen poroty
Přemysl Michálek - jeden ze zakladatelů Šumperského Hafana
Jan Václavek - kynolog PČR - člen poroty
MUDr.Dan Volnohradský s manželkou Martou, ředitel Šumperské nemocnice, člen porotyMP Šumperk - vybrané pamlsky pro psy - foto:MP
Šumperský Hafan 2014 - Pavlínin dvůr 22.června

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.