Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Hasiči radí, jak správně nahlásit místo události

26. června 2017 - 08:41

Zpět na seznam článků

Aby pomoc byla co nejrychlejší

Hasiči radí, jak správně nahlásit místo události

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková zdroj foto: archiv šumpersko.net

Už děti v mateřských a základních školách v Olomouckém kraji, které v rámci preventivně výchovné činnosti navštěvují hasiči, se učí, jak důležité je správně na tísňovou linku oznámit místo události.

Pro záchranné složky je totiž klíčové vědět, kde se daná událost stala. Dokládá to i událost z pátku 23. června, kdy řidič oznamující požár na tísňovou linku uvedl, že jede po ulici Velkomoravské v Olomouci a za čerpací stanicí Shell v průmyslovém areálu vidí stoupat černý hustý dým. „Než ho operátor tísňové linky stihl vytěžit, hovor se přerušil a jeho mobilní telefon zůstal nedostupný. Jenže - v Olomouci na ulici Velkomoravské jsou dvě čerpací stanice Shell a za oběma je průmyslový areál. Hasiči z požární stanice v Olomouci vyjeli se čtyřmi cisternami a vyšetřovatelským automobilem, tedy dlouhou kolonou hasičských vozidel, a jeli do průmyslového areálu k bližší čerpací stanici Shell. Tam však požár nenašli, a proto všichni přejeli ke druhé benzínové stanici Shell. Tam už požár objevili a plameny zlikvidovali. Požár zachvátil usazené zbytky zemědělských plodin v kovovém zásobníku, který zaměstnanci firmy rozřezávali. Škoda nevznikla žádná,“ přiblížila okolnosti kolem nejasného výjezdu tisková mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Olomouc - 23. června zdroj HZS Olk

Při oznámení události operátoři tísňových linek často naráží na neznalost oznamovatelů, jak správně mimořádnou událost na tísňovou linku oznámit. „Lidé neví, podle jakých orientačních bodů přesně popsat místo mimořádné události. A přitom jich člověk kolem sebe má mnohem víc, než si myslí,“ říká mluvčí.

Olomouci 23. června - zdroj: HZS Olk

Ve městech a vesnicích je situace relativně jednodušší, místo události se dá definovat přesnou adresou. Každá ulice je označena cedulí se svým názvem, stejně tak je každý dům označen číslem popisným, případně také číslem orientačním. „V některých městech existuje i číselné označení sloupů veřejného osvětlení, v Olomouci aktuálně označování probíhá. Dalšími významnými orientačními body jsou školy, pošty, kostely, hřbitovy, benzinové stanice, obchodní centra nebo např. komíny, zastávky MHD,“ radí mluvčí.

Na dálnici je umístěn každého půl kilometru označník, podstatné je při oznamování události rovněž zmínit směr jízdy. „Na silnicích nižších tříd jsou označeny číslem podjezdy nebo mosty. Rovněž každý železniční přejez má zezadu na výstražném sloupku umístěno písmeno P a za ním několik číslic,“ upřesnila Vladimíra Hacsiková.

Hasiči radí, jak správně nahlásit místo události zdroj foto: HZS Olk

V přírodním prostředí je určení přesné polohy složitější. Je možné využít turistického značení, nadzemní elektrické vedení velmi vysokého napětí, vodní toky a nádrže. „K přesnější orientaci v neznámém terénu slouží také památná místa - pomníky, kaple, vysílače, rozhledny nebo body záchrany. Nejpřesnější určení místa ve volné přírodě je pomocí GPS souřadnic prostřednictvím navigace nebo tzv. chytrých mobilních telefonů,“ doplnila Hacsiková.

Autor: red., V. Hacsiková, zdroj foto: HZS Olk.

Fotogalerie

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková                           zdroj foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.