Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Hejtmanství uzavřelo smlouvy se sedmi pověřenými knihovnami

15. ledna 2019 - 19:23

Zpět na seznam článků

Dostanou peníze na rozvoj

Hejtmanství uzavřelo smlouvy se sedmi pověřenými knihovnami

Knihovny opět dostanou peníze na rozvoz zdroj foto: OLK

Více než jedenáct a půl miliónu korun uvolní letos Olomoucký kraj na podporu knihoven.

Náruživí čtenáři se tak nemusí obávat, že by o svoji oblíbenou zálibu přišli nebo ji museli omezit. Příslušné smlouvy uzavřelo hejtmanství se sedmi pověřenými knihovnami v úterý 15. ledna. „V dnešní době není vůbec jednoduché přilákat ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dokážou, si podporu zaslouží. Navíc řada z nich pořádá také spoustu zajímavých kulturních akcí,“ zdůraznil význam knihoven hejtman Ladislav Okleštěk.

Kromě Městské knihovny v Hranicích a Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku získala finanční prostředky na rozvoj také Knihovna města Olomouce a knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově. „Regionální funkce knihoven upravuje takzvaný knihovní zákon. Tato činnost spočívá v poradenských, vzdělávacích a koordinačních službách, budování výměnných fondů a výkonu dalších nezbytných aktivit, které napomáhají rozvoji knihoven,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Petr Vrána.

Šumperk - knihovna Masaryčka foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to Vědecká knihovna v Olomouci. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro čtyři sta sedmdesát osm základních knihoven, které na území Olomouckého kraje zřizují města a obce.

Knihovny se mohou letos ucházet o peníze hned ze tří dalších krajských dotačních programů, v nichž je celkem přes třiadvacet miliónů korun.

Autor: red., E. Knajblová - olk

Fotogalerie

Knihovny opět dostanou peníze na rozvoz                      zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.