Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Zde je místo pro Vaši reklamu

Historické setkání energetiků, bývalých zaměstnanců i partnerů elektrárny

15. září 2016 - 21:18

Zpět na seznam článků

Dlouhé stráně oslavily 20. výročí rekordní výrobou elektřiny

Historické setkání energetiků, bývalých zaměstnanců i partnerů elektrárny

František Klézl (vpravo), který se podílel přímo na výstavbě elektrárny, s projektantem turbín použitých na Dlouhých stráních Antonínem Petlachem z ČKD Blansko zdroj foto: V. Sobol

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně, která letos slaví 20. výročí od uvedení do provozu, si v srpnu nadělila nečekaný dárek: rekordní měsíční výrobu elektřiny v celé své historii. Elektrárna tím prokázala svou potřebnost pro českou přenosovou soustavu i to, že po letech funguje velmi spolehlivě.

PVE - Dlouhé stráně - horní nádrž zdroj foto: V. Sobol

Letošní 20 výročí od zahájení provozu si elektrárna připomíná sérii akcí.

Ta začala v dubnu podzemním přestavením Havlovy Audience v podání ostravského herce Norberta Lichého (informovali jsme ZDE), pokračovala soutěží o maskota elektrárny i dětským dnem na horní nádrži (informovali jsme ZDE) a vyvrcholila ve čtvrtek 15. září konferencí a setkáním energetiků, bývalých zaměstnanců i partnerů elektrárny. „Jak se dnes na semináři k výročí elektrárny shodla většina hostů, může se za plného provozu „dožít“ až stovky let,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Jaroslav Matějka, který se podílel v barvách firmy „Výstavba dolů uranového průmyslu“ na betonáži tunelů a štol Dlouhých strání zdroj foto: V. Sobol

Účastníci semináře si dnes připomněli náročné chvíle výstavby elektrárny, která začala už v roce 1978, ale v 80. letech byla převedena do útlumového programu. V roce 1985 se rozhodlo o modernizaci původního záměru a po roce 1989 se daly práce do pohybu opět naplno. „Nejkritičtějším okamžikem výstavby byla havárie turbosoustrojí v červnu 1994, po níž se dokonce zvažovalo ukončení projektu. Po důkladné analýze byla nakonec elektrárna dokončena a v roce 1996 postupně uvedena do plného provozu,“ upřesnil mluvčí Sobol.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a dodává zákazníkům. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů elektřiny.

šéf elektrárny Vítězslav Chmelař zdroj foto: V. Sobol

Srpnová výroba ve výši 76 757 MWh překonala měsíční maximum 75 379 MWh z loňského března. Vypovídající jsou také roční souhrny: zatímco rok po spuštění, tedy v roce 1997, vyrobily Dlouhé stráně 208 910 MWh elektřiny, v loňském roce byla výroba více než trojnásobná (704 732 MWh).  „Za rekordními statistikami posledních let opakovaně stojí mimo jiné i fakt, že Dlouhé stráně i ostatní přečerpávací elektrárny ČEZ jsou v rámci celé energetické soustavy České republiky stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, resp. nevýroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon se nedá přesněji předpovídat. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček," informoval mluvčí.

tabulka zdroj: ČEZ

Ojedinělé parametry i historie výstavby vodního díla lákají do Jeseníků každoročně desítky tisíc turistů. Mohou se podívat také do podzemních prostor elektrárny nebo vyjet autobusem či lanovkou k horní nádrži. „Počet návštěvníků elektrárny od otevření informačního centra se blíží milionu, tuto hranici překoná pravděpodobně v prvních měsících příštího roku,“ upřesnil Vladislav Sobol.

 

Autor: red., V. Sobol

Fotogalerie

František Klézl (vpravo), který se podílel přímo na výstavbě elektrárny, s projektantem turbín použitých na Dlouhých stráních Antonínem Petlachem z ČKD Blansko      zdroj foto: V. Sobol

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.