Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Historické závodní motocykly a autodráhy ve Vikýřovicích

08. června 2017 - 07:56

Zpět na seznam článků

Čtvrtá muzejní silniční noc

Historické závodní motocykly a autodráhy ve Vikýřovicích

Muzeum silnic Vikýřovice zve na 4. muzejní noc zdroj: MSV

Letošní silniční muzejní noc, která se uskuteční v sobotu 17. června  od 16 do 22 hodin v areálu Muzea silnic ve Vikýřovicích, se ponese především v duchu historických závodních silničních motocyklů.

Pro návštěvníky připravili muzejníci mj. výstavu 20 let Kolštejnského okruhu v Branné, jejíž instalaci oživí i rekordní autodráha o délce 65 metrů, kterou postavil zábřežský sběratel Jan Janošík. Děti si budou moci zazávodit na šlapacích motokárách, vyluštit muzejní kvíz a za odměnu si odnést dárečky, které pro ně zajistilo Muzeum silnic a BESIP. Dospělí se mohou těšit například na „jízdy pomalosti“ a neformální posezení se závodníky a majiteli historických motocyklů.

pozvánka - program

 Hlavním bodem programu čtvrté muzejní silniční noci bude v sedmnáct hodin vernisáž výstavy, která mapuje 20 let Kolštejnského okruhu v Branné. Malebné městečko Branná a jeho okolí se každoročně v září stávají centrem vyznavačů „jedné rychlé stopy“, majitelů a obdivovatelů historických závodních motocyklů a sidecarů, závodním okruhem, depem a zázemím pro jednotlivé závodní týmy a soutěžící. Pro návštěvníky je kouzelným prostředím nabitým závodními souboji jezdců na trati vedoucí nádherným historickým centrem Branné  - Kolštejna.

pozvánka zdroj: MSV

S pojmem Kolštejnský okruh jsou spojena především dvě jména -  Ilji Zachovala, umělce a závodníka, jehož odkaz nese okruh od roku 2008, kdy tragicky zahynul na závodech v Hořicích. Ilja Zachoval Kolštejnský okruh „vymyslel“ a svůj sen s dalšími nadšenci nakonec úspěšně v roce 1998 realizoval, takže se letos pojede již po dvacáté.

Druhým jménem, se kterým se závody v Branné pojí, je jméno legendy československých motocyklových silničních závodů Václava Paruse, který se Kolštejnského okruhu pravidelně účastnil ať jako závodník nebo v posledních letech jako čestný host. Bohužel, na jubilejním 20. ročníku, už Václava Paruse, jehož jménem je pojmenována i zvláštní cena pořadatelů, neuvidíme. Zemřel 1. května ve věku jednadevadesáti let.

Výstava, na které návštěvníci uvidí mj. i závodní motocykly našich místních jezdců – Rolanda Kosnáče, Ladislava Brokeše, Jaroslava Zatloukala nebo Stanislava Klimeše, bude ve Velkém výstavním sále Muzea silnic ve Vikýřovicích k vidění do 30. září.

Autor: red., A. Turková

Fotogalerie

Muzeum silnic Vikýřovice zve na 4. muzejní noc      zdroj: MSV

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.