Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Historie Severní Moravy

20. listopadu 2015 - 08:56

Zpět na seznam článků

Vyšlo nové číslo

Historie Severní Moravy

ilustrační snímek archiv: VM

Stoprvý svazek Severní Moravy, muzejního sborníku vycházejícího nepřetržitě od roku 1957, přináší i letos příspěvky vědců, odborných pracovníků, ale také studentů a laiků ze všech oborů vlastivědné činnosti. Čtenáři se na 96 stranách rovněž dozví, co zajímavého se událo v uplynulém roce ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, a připomenou si nejúspěšnější a nejzajímavější výstavní projekty.

S tématem své absolventské práce seznámí čtenáře Petra Rosípalová v článku O čem psala Severní Morava prvních padesát let. Ten shrnuje obsah jednadevadesáti svazků Severní Moravy a přináší zajímavý pohled na proměnu tematického zaměření příspěvků publikovaných ve sborníku. I druhý hlavní článek Báry Kaněv Architekt Ernst Wiesner a jeho šumperská poštovní budova vychází z autorčiny závěrečné práce, v níž se věnovala historii výstavby současné poštovní budovy v Šumperku a osobnosti brněnského architekta Ernsta Wiesnera.

Zajímavosti přináší text Antonína Hluštíka o původu jména vsi Stříbrnice, dále také článek pracovnice Národního památkového ústavu Jitky Štáblové Nález gotických maleb v kostele Narození Panny Marie v Brníčku. Pozdně barokním malbám v kostele sv. Jana Křtitele se v další zajímavosti věnuje historička umění Vlastivědného muzea v Šumperku Lenka Kirkosová. V rubrice lze také najít texty od Františka Všetičky (Stříbrný Kosov), Petra Možného (Podplukovník dělostřelectva Ferdinand Bašný a Major pěchoty Miloň Micka, podplukovník pěchoty in memoriam) a Zdeňka Gáby (Sintr z Temenice a jeho mikrotvary).

Nejnovější poklad z depozitářů muzea, pravěký depot bronzových šperků nalezený teprve letos v únoru, popisuje ve svém příspěvku archeolog Jakub Halama. Rubriku doplňuje historička Pavlína Janíčková a její pojednání o kolekci praček v muzejních sbírkách a text Dvě raně středověké sekerky z podhůří Jeseníků a Králického Sněžníku od Jakuba Halamy.

Vlastivědný sborník Severní Morava vychází i letos v celobarevném vydání. Jeho cena činí 85 korun. Zájemci si jej mohou zakoupit v šumperském muzeu, v Muzeu Zábřeh, v Muzeu Mohelnice, v Lovecko-lesnickém muzeu na zámku v Úsově a v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích.

Autor: red., M. Buchtová

Fotogalerie

ilustrační snímek                        archiv: VM

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.