Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

23.04.2024 - Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku - Zahalí...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Historie soužití včel a lidí

19. ledna 2015 - 08:26

Zpět na seznam článků

Šumperské muzeum zve na výstavu, kterou bude provázet včelí průvodkyně Medulka

Historie soužití včel a lidí

Vlastivědné muzeum Šumperk zdroj foto: archiv

Proč včely tančí? Proč se jim oznamovala smrt hospodáře? A za co včelaři vděčí Františku Hruškovi? To je pouze několik otázek, které návštěvníkům šumperského muzea zodpoví včelí průvodkyně Medulka na výstavě O včelách a lidech. 

O životě včel se návštěvníci dozvědí nejen z textů, tentokrát zpracovaných komiksovou formou, ale i prostřednictvím interaktivních prvků z dílny šumperského muzea a střediska ekologické výchovy Doris. „Na výstavě se snažím postihnou i to, co mám na včelaření, ale i na celé kultuře nejradši. To, jak se do něj promítají představy, vědomosti a znalosti člověka,“ říká o výstavě její autorka Mária Kudelová. „Takže tady nechybí pranostiky jako například včelí kalendář, stará moudrá lidová přísloví o včelách i včelařích a krásná pověst o vzniku bludovského kostelíčku, za který také můžou včely,“ doplňuje etnografka šumperského muzea.

Práci člověka ve včelíně představí sbírkové předměty používané od dávné minulosti až dodnes. Nejstarším datovaným předmětem na výstavě je hliněná vosková nádoba z roku 1752. V interaktivní části si pak zájemci z řad dětí i dospělých budou moci vyzkoušet, jak včela sbírá med a pyl nebo jak staví své voskové obydlí.

Etnografické a zoologické sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku doplní exponáty zapůjčené od občanského sdružení Dubická včela Františka Vlčka. Součástí výstavy budou i výtvarné dílny a doprovodné programy pro děti. Vernisáž výstavy proběhne 29. ledna v 17 hodin v Hollarově galerii. Zájemci ji budou moci navštívit až do 26. dubna.

Autor: red., M.Buchtová

Fotogalerie

Vlastivědné muzeum Šumperk       zdroj foto: archiv
pozvánka                                            zdroj: MS

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.