Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Horská služba Jeseníky oslaví 70 let

14. srpna 2018 - 14:01

Zpět na seznam článků

„V současné době má sedm okrsků, ve kterých slouží osmapadesát členů,“ říká náčelník HS Jeseník Michal Klimeš

Horská služba Jeseníky oslaví 70 let

ilustrační snímek zdroj : R. Zeman

Hned první den v září oslaví Horská služba Jeseníky na tábořišti v Karlově pod Pradědem mezi desátou a šestnáctou hodinou sedmdesát let od oficiálního založení v roce 1948.

Po druhé světové válce, konkrétně od roku 1946 začínají turisté navštěvovat naše hory a to jak v létě, tak i za účelem lyžování v zimních měsících. „S narůstající návštěvností a tím i úrazovosti se začala jevit potřeba nějaké organizace, která by se touto problematikou začala zabývat,“ uvedl k počátkům HS v pohoří Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

V roce 1947 se pak dohodl tehdejší chatař na Barborce pan Václav Myšák s členy Horské záchranné služby v Krkonoších o zřízení podobné služby v Jeseníkách. „V témže roce absolvuje v Krkonoších i základní kurz HZS a po mnoha únavných jednáních se státními orgány se 21. května 1948 podařilo na chatě Barborce podepsat protokol o založení HZS Jeseníky. Dnes je na vstupu do chaty Barborky umístěna pamětní deska této významné události,“ připomíná Michal Klimeš

Vedoucím HZS Jeseníky byl ustanoven Vašek Myšák a druhým členem se stává pan Jan Dohnal, příslušník SNB z Rýmařova, který ve volném čase vykonává první pochůzky v terénu od Skřítku na Barborku. „V místech s největší návštěvností vznikají okrsky HZS a přicházejí další dobrovolníci, kteří ve velmi skromných podmínkách začínají tvořit základy dnešní organizace – Horské služby. První se rekrutují hlavně z řad lesních zaměstnanců, jejichž velkým přínosem byla především znalost místního terénu při hledání zbloudilých,“ vzpomíná náčelník Klimeš.

Se zvýšenými nároky na úroveň Horské služby rostlo i materiální vybavení záchranných stanic i členů. „Kromě základních pomůcek, jako svozné saně, lyžařská a horolezecká výstroj, oblečení členů a zdravotnický materiál, pronikají do vybavení další pomůcky pro záchrannou i preventivní činnost,“ doplnil Michal Klimeš.

Zároveň pozval všechny příznivce Horské služby i Jeseníků na první zářijovou sobotu, kdy horští záchranáři ukážou veřejnosti, jak jsou v současné době vybaveni a co všechno dělají. „Návštěvníky našich oslav čekají ukázky činnosti a používaného materiálu a zájemcům zblízka ukážeme naší techniku. K dispozici bude také lanovka pro děti a ukázka, jak naši členové perfektně zvládají záchranu z lanové dráhy,“ upřesnil náčelník Klimeš.

 
 

Autor: red., R. Zeman

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj : R. Zeman

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.