Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Horská služba, hasiči a policie evakuovala na Jesenicku lidi z lanovky

16. února 2019 - 20:15

Zpět na seznam článků

V lyžařském areálu v Bělé pod Pradědem

Desítky lidí uvízly v sobotu 16. února kolem šestnácté hodiny na dvousedačkové lanové dráze ve Filipovicích, museli je vyprostit členové Horské služby, hasiči i policejní vrtulník.

Po pádu lana na lanovce zde zůstalo přibližně pětačtyřicet. „Událost se obešla bez zranění. Evakuaci prováděli profesionální hasiči společně s pracovníky Horské služby za asistence policejního vrtulníku. Policisté jsou na místě a zjišťují příčinu pádu lana,“ uvedla tisková mluvčí policie Olomouckého kraje Tereza Neubauerová.

Dispečink jesenické HS dostal výzvu k zásahu ve tři čtvrti na čtyři. „Ihned jsme připravili potřebnou techniku a v šesti lidech vyrazili pod lanovku. Tam jsme okamžitě po vyhodnocení situace a dohodě s přítomnými členy Hasičského záchranného sboru Jeseníky začali se záchranou uvízlých osob,“ uvedl k situaci na místě David Spiller, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že v okamžiku poruchy byly na lanovce dospělí i děti.

Záchranáři Horské služby a hasiči po nezbytné kontrole stoupací lanové techniky postupně spouštěli na zem jednoho z uvízlých pasažérů za druhým. „Nejdříve jsme vylezli k sedačce, zajistili přítomné a potom jsme je pomocí lanové techniky spustili. Tak jsme postupně dostali na zem všechny lidi. K zásahu dokonce zamířil i vrtulník Policie ČR, který v podvěsu také někoho zachránil,“ doplnil David Spiller.

Po jeden a půl hodině pak mohla být akce úspěšně ukončena.

ilustrační snímek zdroj foto: HS

AKTUALIZOVÁNO HZS Olomouckého kraje : Pomoc jednotek ze tří krajů a také mezistátní spolupráci s hasiči z Polska si během dnešního odpoledne vyžádala technická závada na lanovce na Jesenicku, přesněji ve ski areálu Filipovice.

K pomoci z řad profesionálních hasičů Olomouckého kraje vyjely posádky lezeckých skupin Jeseník, Šumperk a Olomouc, za následného posílení hasiči Moravskoslezského kraje stanice Bruntál a také mezistátní pomoci hasičů z Polska (Glucholazy). „K pomoci se k nim také připojili záchranáři Horské služby ČR, vrtulník Policie ĆR s posádkou lezců profesionální jednotky Jihomoravského kraje (HZS JmK) a v nemalé míře k rychlé záchraně v prvotní fázi pomohli pracovníci lyžařského areálu. V místech s dostupností žebříků se podařilo evakuovat zhruba polovinu snadnější formou,“ uvedl tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák, který upřesnil: „U další zhruba dvacítky lyžařů docházel k postupnému slanění s lezci, do akce byl také zapojen vrtulník Policie ČR.“

Autor: red., R. Zeman, Z. Hošák, zdroj foto: HS

Fotogalerie

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.