Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu

14. prosince 2018 - 09:14

Zpět na seznam článků

Krizové telefonní číslo +420 1210, kterým se návštěvníci hor dovolají přímo na dispečink příslušné oblasti Horské služby.

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu

Přesto, že ve většině horských oblastí HS se provoz v lyžařských areálech teprve připravuje, Horská služba zahájila zimní sezónu 2019 v plném nasazení.

Zimní sezóna začíná pro členy Horské služby od 1. prosince a navazuje na ukončenou letní sezónu, která byla pro záchranáře náročnější než v minulosti. „Naši záchranáři v tomto období provedli 2342 zásahů, jednalo se především o úrazy spojené s jízdou na horském kole (793 zásahů) a pěší turistikou (663 zásahů). Opět došlo k výraznému nárůstu oproti loňské letní sezóně, kdy jsme zasahovali v 2082 případech,“ uvedl Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby.

V průběhu letní sezóny proběhla také každoroční obměna a doplnění dopravní a svozné techniky. Byl doplněn provozní, zdravotnický a vakuový materiál potřebný pro poskytování odborné první pomoci. „Finanční prostředky pro nákup potřebného vybavení a materiálu nám byly poskytnuty formou dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, Královéhradeckého, Pardubického, Moravskoslezského, Zlínského, Libereckého a Jihočeského kraje. Pokračuje tak dobře nastavená spolupráce a poskytovateli dotací, kteří jsou si vědomy důležitosti naší práce,“ komentoval ředitel Hadáček.

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu zdroj foto: HS

V zahájené zimní sezóně bude HS poskytovat služby v šestapadesáti vlastních stanicích, z nichž některé prošli v letos kompletní modernizací a jednadvaceti služebnách HS. Ve všech oblastech jsou nasazeni jak profesionální záchranáři zajišťující služby v pracovních dnech a zčásti víkendech a dobrovolní členové HS pracující o víkendech. „K zajištění činnosti v zimní sezóně počítáme s dvaadevadesáti zaměstnanci stálými, třicet sezónními a více než tři sta padesát dobrovolných členů HS. V podzimních měsících proběhlo jejich školení a cvičení“ upřesnil náčelník Antl.

Horská služba v plném nasazení pro zimní sezónu zdroj foto: HS

Náplní školení byla zdravověda, ošetřování a svozy zraněných, dále vyproštění z nepřístupného terénu a evakuace z lanovky, doškolení pro používání techniky HS.  „Nevíme, jak bude vypadat sněhová nadílka na našich horách, ale i kdyby zůstalo jen u technického zasněžování, apeluji na všechny uživatele sjezdovek, aby dodržovali veškerá bezpečnostní pravidla,“ varoval náčelník Pavel Antl. Připomněl, že HS v celé republice zaznamenala během minulé zimní sezóny 7586 zásahů, a z toho 6102 připadá na sjezdaře, běžkaře či snowboardisty. „Opět připomínám Desatero FIS pro pohyb na sjezdových tratích, které všichni najdou na našich webových stránkách,“ řekl Pavel Antl.

Autor: red,m R. Zeman

Fotogalerie

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.