Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Houbaři vzali šumperské muzeum útokem

14. září 2014 - 15:44

Zpět na seznam článků

Za tři dny výstavu vidělo 860 návštěvníků

Houbaři vzali šumperské muzeum útokem

Výstava hub v Šumperku foto:sumpersko.net

Houby všech druhů zcela ovládly šumperské muzeum. Stovky si jich prohlédli návštěvníci jubilejní patnácté výstavy. K vidění bylo téměř vše, co lesy, ale i zahrady a parky v okolí nabízejí.

Výstava hub

Třídenní výstavě předcházela náročná příprava. Sedmičlenný tým organizátorů, který se vydal pro exponáty do přírody, nezůstal ve sběru osamocen. Přispěli také studenti Střední odborné školy v Temenici i další houbaři. Odborníci pak každou houbu určili, označili a upřesnili, jestli je jedlá a chutná, nebo nejedlá, případně prudce jedovatá.

Výstava hub

Námaha se vyplatila a houbařské žně si nenechalo ujít 860 návštěvníků. „Chodím sem každoročně. Líbí se mi, že si mohu prohlédnout houby, a navíc se dozvím, na co si při sběru dát pozor. Potkávám tu lidi stejného zájmu. Někteří hodně fotí, ale hlavně diskutujeme o tom, kde houby najít a jak co nejlépe upravit,“ svěřil se jeden z příchozích.

Výstava hub

V šumperském muzeu se podařilo překonat loňský rekord v počtu vystavených druhů. „Nashromáždili jsme jich 320, tedy o 70 víc než před rokem. Vzhledem k tomu, že všechny pocházejí z oblasti od Litovelského Pomoraví po Hrubý Jeseník, je to nezvykle vysoký počet,“ uvedla kurátorka výstavy Magda Zmrhalová.

kurátorka výstavy Magda Zmrhalová

„Tolik druhů jsem ještě na žádné výstavě, kde se prezentují pouze místní houby, nezaznamenala,“ pochvalovala si mykoložka Helena Deckerová.

mykoložka Helena Deckerová

Celkové množství hub organizátoři ani nepočítali. „Máme od jednoho druhu třeba i deset kusů, takže vystavených exponátů jsou stovky,“ vysvětlila Deckerová, která spolu s kolegy ochotně odpovídala na množství dotazů zvídavých houbařů.

Výstava hub - organizátoři měli exponáty v záloze

Někteří z návštěvníků bohužel neodolali houbařské vášni a tu a tam zajímavý exponát odnesli. „Mrzí mě, že zmizel vzácný hřib bronzový, který jsem asi patnáct let neviděla. Myslela jsem si, že už snad ani neroste, teď se najednou objevil, a vzápětí po něm zase byla veta. Buď skončil u někoho v herbáři, nebo v něčí večeři,“ posteskla si mykoložka.

Výstava hub

Mimořádnou pozornost vzbudily jedovaté houby. Návštěvníci si je zevrubně prohlíželi, aby si obtiskli do paměti, jak vypadají, a nespletli si je s oblíbenými jedlými druhy.

Někteří se vyptávali i na halucinogenní houby. „Nevystavujeme je, protože by nám nejspíš mizely pod rukama,“ smála se Deckerová. Fotogalerie Výstava hub

Většina příchozích se však zajímala hlavně o plody lesa, které potěší na talíři. Jejich sbírání je v Česku mimořádně oblíbenou vášní a příprava i požitky vyplývající z konzumace častým námětem hovorů. Návštěvníci si tak na výstavě předali spousty zajímavých receptů. A jak má houby nejraději mykoložka Deckerová? Nejvíc si prý pochutná na smaženici ze směsi hřibů a holubinek.

Výstava hub

Autor: kik.,foto:sumperko.net

Fotogalerie

Výstava hub v Šumperku                   foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.