Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

VIDEO. Hrad v ohrožení

17.04.2024 - VIDEO. Hrad v ohrožení - Jak si hasiči poradili s...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Internetové obchody stále neplní zákonné povinnosti

19. srpna 2018 - 07:32

Zpět na seznam článků

ČOI ve sledovaném období pravomocně uložila 309

Internetové obchody stále neplní zákonné povinnosti

ilustrační snímek zdroj: čoi

Obchodování prostřednictvím e-shopů, sociálních sítí a aukčních portálů neustále roste a představuje stále důležitější segment obchodu a služeb.

Česká obchodní inspekce se dlouhodobě věnuje této problematice a i ve druhém čtvrtletí uskutečnila kontroly zaměřené na internetové obchody. Provedla 260 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 218 případech. „V porovnání se stejným obdobím minulého roku se situace nezměnila. Výsledky kontrol ukazují, že provozovatelé e-shopů neuvádějí základní údaje, jako je například kontakt na provozovatele. Dále opomíjí uvádět informaci o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů nebo používají klamavé obchodní praktiky,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

tabulka zdroj: čoi

Zjištěné nedostatky. Nejčastěji, ve 489 případech, byl porušován zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

ve 175 případech obchodníci používali klamavé nebo nekalé obchodní praktiky, které jsou v případě internetového obchodování stále velkým problémem (nekalé obchodní praktiky - § 4, klamavé konání - § 4 v návaznosti na ustanovení § 5, klamavé opomenutí - § 4 v návaznosti na ustanovení § 5a řešící klamavé opomenutí)

ve 138 případech prodávající neinformoval spotřebitele prostřednictvím svých internetových stránek o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14)

ve 115 případech prodávající neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13).  Dále bylo ve 26 případech zjištěno porušení ostatních právních předpisů.

blokovani IP adres ČOI zdroj foto: čoi

Česká obchodní inspekce ve sledovaném období pravomocně uložila 309 pokut v hodnotě téměř dva miliony tři sta tisíc korun. „Nejvyšší pokuty byly uloženy provozovateli webového portálu alza.cz ve výši dvě stě tisíc korun za nedodržení zákazu prodeje o státních svátcích v provozovně větší než dvě stě metrů čtverečních. Dále se jednalo o pokuty (celkem ve výši sto tisíc korun) společnosti Deal Extreme Czech, která je provozovatelem několika webových portálů (ttop.cz, esko.cz, detektivni-kancl.cz,…). Například jedna pokuta ve výši padesát tisíc korun byla uložena za nekalé obchodní praktiky,“ uvedl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich

Stejné společnosti, provozující mimo jiné internetové stránky ttop.cz, byla uložena další pokuta, kdy jmenovaný provozovatel blokoval inspektorům ČOI přístup na tento web a za nespolupráci při kontrole mu byla pravomocně uložena pokuta opět ve výši padesát tisíc korun.

Autor: red., J. Fröhlich

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj: čoi

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.