Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Jak po hořkém návratu z dovolené podat stížnost na ubytovatele

18. září 2016 - 12:38

Zpět na seznam článků

ČOI radí nespokojeným zákazníkům

Jak po hořkém návratu z dovolené podat stížnost na ubytovatele

ilustrační snímek zdroj: čoi

Švábi pod postelí, plíseň v koupelně, špína v kuchyňce, a k tomu pod okny zápach popelnic ze zadního traktu budovy, ač byl slíben výhled na moře. Kdo se s tímto setkal na dovolené, jistě hudroval. Ale to nestačí. Je nutné se ozvat a požadovat nápravu nebo alespoň slevu z ceny pobytu. Po návratu z dovolené se někteří spotřebitelé ptají, jak to učinit a jak dlouho od skončení dovolené mohou stížnost podat.

Obecně platí, že závady je vhodné hlásit bez zbytečného odkladu. U dovolenkových služeb to platí dvojnásob. „Pokud se smlouva řídí českým nebo například německým právem, je nutné ozvat se a na nedostatky upozornit už přímo na místě a následně zaslat písemnou stížnost cestovní kanceláři nebo ubytovateli ve lhůtě 30 dnů od skončení pobytu,“ říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Stížnost podaná na místě musí být nějakým způsobem doložena. Nejvhodnější je nechat si vystavit písemné potvrzení, nebo spotřebitel může stížnost sepsat sám a nechat si ji v hotelu či penzionu potvrdit.

Tak to učinil český spotřebitel, který požadoval  sto eurovou slevu z ceny zájezdu ve výši osm set eur kvůli tomu, že pokoj, ve kterém byl ubytován zahraniční cestovní kanceláří, byl špinavý a očividně delší dobu řádně neudržovaný. Německá cestovní kancelář se spotřebitelem nechtěla v dané věci komunikovat, nicméně poté, co Čech požádal o pomoc síť Evropských spotřebitelských center, se podařilo mimosoudní cestou vymoci slevu ve výši šedesát eur. „Pokud by cestovní kancelář nekontaktoval už během pobytu, s vysokou pravděpodobností by se žádné kompenzace vzniklé újmy nedočkal,“ upozorňuje Ondřej Tichota.

Spotřebitelé mají někdy přehnaná očekávání týkající se výše slevy například v případech, kdy byl zavřený jeden ze dvou bazénů či nějak omezené otevírací doby baru při pobytu all inclusive, proto je vhodné předkládat odpovídající požadavky.

Pokud poskytovatel služby stížnost nevyřídí podle představ spotřebitele a pokud jde o poskytovatele z jiné země Evropské unie, Norska nebo Islandu, může bezplatně pomoci síť Evropských spotřebitelských center a případ řešit smírnou mimosoudní cestou. Případně se lez obrátit na soud.

Autor: red., I. Divišová

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj: čoi

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.