Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Jantarová stezka v silničním muzeu

24. března 2019 - 09:04

Zpět na seznam článků

Pozvánka Muzea silnic ve Vikýřovicích

Jantarová stezka v silničním muzeu

pozvánka na výstavu: zdroj: MS

Výstava s názvem "Jantarová stezka", která je ke zhlédnutí v Muzeu silnic ve Vikýřovicích  do 1. června, představuje výsledky mapování moravské části prastaré obchodní cesty z doby Keltů, která spojovala vyspělé Středomoří se stanicemi na březích Baltského moře. Jantarová stezka je představena především jako objekt zájmu výzkumníků, badatelů a samozřejmě také archeologů. 

Vysvětluje metody mapování reliktů starých cest s  popisem konkrétních úseků dochovaných reliktů cest v okolí oppida Starého Hradiska, kde se v době Keltů nacházelo významné obchodní, výrobní i správní centrum pro oblast celé Moravy. Odtud pochází velké množství nálezů jantarové suroviny baltského původu, kterou zde Keltové zpracovávali v takovém rozsahu, že její zbytky byly na místě nacházeny v hojném počtu ještě v novověku.

Obrazová část představuje mapy Moravy s částečným přesahem do sousedních regionů, na těchto mapách jsou kromě páteřní trasy procházející oppidem Staré Hradisko, vyobrazeny i paralelní cesty, u kterých se rovněž předpokládá dálkový charakter severojižního průběhu.

Trojrozměrné exponáty se věnují významným archeologickým nálezům při Jantarové stezce. Tyto nálezy byly získány v rámci projektu "Moravské křižovatky" jehož výstupem je i tato výstava. Předmětem výstavy však, bohužel, nejsou jantarové šperky či jiné výrobky z jantarové suroviny, jelikož v rámci řešení tohoto projektu nebyly nalezeny. Třebaže ze severu byl dovážen především jantar, po kterém byla stezka také pojmenována, předmětem obchodu byly i jiné suroviny jako med, kožešiny a zřejmě i otroci. Vystaveny jsou především archeologické nálezy z prostoru starých cest, jako jsou např. podkovy, ostruhy, militárie, mincovní depoty a další. Tyto artefakty byly zjištěny převážně mimo páteřní trasu Jantarové stezky, avšak stále na důležitých cestách, u kterých se také předpokládá dálkový charakter severojižního průběhu.

Autor: red., J. Martínek, A. Turková

Fotogalerie

pozvánka na výstavu: zdroj: MS

Další články z rubriky

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

Muž, který tančil v ohni

Muž, který tančil v ohni

Setkání s Josefem Formánkem

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.