Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Je doba žní. Přibývá také požárů spojených se sklizní obilí

21. července 2014 - 12:02

Zpět na seznam článků

Hasiči opakovaně varují nejen zemědělce

Během horkého víkendu vyjížděli hasiči k 138 požárům, což je zhruba o polovinu víc než je dlouhodobý denní průměr. Velké množství požárů je také spojeno s právě probíhajícími žněmi.

O tom svědčí i velký požár pole připraveného ke žním, ke kterému došlo v neděli 20.července u obce Hrdibořice na Prostějovsku. „Silný vítr nebezpečně rozšiřoval hoření vzrostlým obilím až na konečnou plochu 25ti hektarů, hoření bylo velmi nebezpečné a několikrát ohrožovalo i samotné hasiče s technikou. Likvidace se naštěstí obešla bez zranění,“ uvedla tisková mluvčí generálního ředitelství HZS Nicole Zaoralová a doplnila: “Příčinu vzniku v tuto chvíli na místě došetřuje hasičský vyšetřovatel, jednou z možných variant je i zahoření od techniky při sklizni.“ Výše škody byla zatím stanovena ve výši 800 tisíc korun.

Hrdibořice zdroj foto:HZS Ok

Za loňské léto evidují hasiči 380 požárů obilí a slámy na poli, škoda se v těchto případech vyšplhala na 22 milionů korun. Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice, nebo nedbalost. Hasiči každoročně apelují na zemědělce, aby svou techniku ještě přede žněmi zkontrolovali. „Stroje by měly být opatřeny lapači jisker a určitě také funkčními přenosnými hasicími přístroji. Stačí drobná závada, malá jiskra, a vyschlé plodiny začnou snadno hořet,“ dodává Nicole Zaoralová.

Hrdibořice zdroj foto:HZS Ok

Upozornění v tomto ročním období směřuje i směrem k občanům. “V období žňových prací nepoužívejte otevřený oheň v blízkosti polí a zábavní pyrotechniku odpalujte v dostatečné vzdálenosti od polí se vzrostlým obilím a od skladů sena a slámy,“ důsledně varuje mluvčí Zaoralová.

Autor: red.,N.Zaoralová

Fotogalerie

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.