Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Jedna z nejkrásnějších vil v Šumperku se dočkala rekonstrukce

27. září 2016 - 12:34

Zpět na seznam článků

Sídlo Pedagogicko-psychologické poradny Olomouckého kraje

Jedna z nejkrásnějších vil v Šumperku se dočkala rekonstrukce

Šumperk - vila v Husitské ulici zdroj foto: mus

Ve čtvrtek 6. října se uskuteční slavnostní symbolické otevření budovy, jež je sídlem Pedagogicko-psychologické poradny Olomouckého kraje. Budova prošla v minulých letech poměrně rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala novou střechu, výměnu oken a letos zateplení celé budovy a novou fasádu. Rekonstrukce byla financovaná zřizovatelem a probíhala po etapách od roku 2007, kdy proběhla výměna střechy, v roce 2012 výměna oken a v letošním roce zateplení budovy a nová fasáda. Celkové náklady činily téměř čtyři miliony korun.

Šumperk - vila v Husitské ulici zdroj foto: mus

Vila v Husitské ulici 12 je jedním z prvních honosných objektů, který v této části Šumperka za dob, kdy se městu přezdívala Malá Vídeň, vyrostl.  V roce 1903 jej podle návrhu slavného architekta z Vídně pro sebe postavili stavitelé Heinrich Popp a Ernst Ulrich. Architekti při stavbě domu vytvořili dispozičně nápaditě složitý objekt v duchu tzv. saské neorenesance, kterou doplnili stylizovanými gotickými reminiscencemi a modifikovanými secesními prvky.

Šumperk - vila v Husitské ulici zdroj foto: mus - vyd. A. Schuster (asi 1910)

Nová vila byla pokládána za jednu z nejkrásnějších staveb  v Šumperku a velmi často se objevovala na městských pohlednicích.  Vila měla různé majitele i využití. Koncem 50. let 20. století zde vznikl internát Střední průmyslové  a železniční školy v Šumperku a od roku 1992 se vila stala sídlem Pedagogicko-psychologické poradny. 

Šumperk - vila v Husitské ulici zdroj foto: mus

Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje vznikla v roce 2005 sloučením pracovišť Jeseník, Olomouc, Prostějov, Přerov a Šumperk s cílem integrace poradenského systému v našem kraji. Od roku 2014 došlo k rozšíření působnosti poradny vznikem Speciálního pedagogického centra Olomouckého kraje. „Základní filozofií naší poradny je zajišťování kvality poskytovaných diagnostických, intervenčních a metodických služeb se zřetelem na vysokou komunikativnost a maximální dostupnost. Klíčovou náplní práce odborných pracovníků, kterými jsou psychologové a speciální pedagogové, je přímá práce s klientem ve věku tří – devatenáct let, s jeho rodiči a pedagogy. Má-li být práce s klientem úspěšná, je důležitou podmínkou součinnost poradny, rodiny, školy a případně dalších institucí. A pomoc dítěti, žákovi či studentovi je našim společným cílem,“ popsala vedoucí  pedagogicko-psychologické poradny  Drahomíra Jansová.

Autor: red., O. Hajduková, zdroj foto: mus

Fotogalerie

Šumperk - vila v Husitské ulici                   zdroj foto: mus

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.