Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Jitka P. Nesnídalová: BLUES IN MIND

07. listopadu 2018 - 09:53

Zpět na seznam článků

DK Šumperk zve na výstavu obrazů

Jitka P. Nesnídalová: BLUES IN MIND

Jitka P. Nesnídalová - druhá PechaKucha Night v Šumperku foto: archiv šumpersko.net

Ve středu 7. listopadu v osmnáct hodin bude zahájena výstava, která potrvá do 2. prosince. Malířka Jitka P. Nesnídalová na ní představí svá díla.

Návštěvníci 23. ročníku hudebního festivalu Blues Alive se mohou těšit na komentovanou prohlídku v pátek 16. listopadu slovem doprovodí autorčin manžel, v Šumperku narozený ctitel festivalu, RNDr. Tomáš Paclik. „Nechám už jenom na něm, aby nám práci své ženy přiblížil,“ dodal Miroslav Koval.

pozvánka na výstavu - Jitka P. Nesnídalová zdroj: DK

Jitka Nesnídalová kreslí od dětství prožitém v rodině veterináře a živý vztah ke zvířatům a k venkovskému prostředí je u ní zvlášť zpočátku patrný. Po výtvarné škole v oboru užité malby v Českém Krumlově se na druhý pokus stala žačkou Milana Knižáka, pak Michaela Rittsteina a následně Zdeňka Berana, aby od každého z nich získala jiný výchozí vklad: svobodu u prvního, barevnost u druhého a důsledné řemeslo u třetího. Svou roli sehrály i její stáže a zahraniční cesty; ty později hlavně spolu s podnikavým životním partnerem. Otevřely jí dveře k uplatnění nejenom na domácí scéně. Zároveň na čas obrátily její pohled od pomalu mizejícího přirozeného řádu živé krajiny venkova k městu v jeho anonymitě a k technicky chladné podobě jeho novostaveb, stroze neosobních. Její záběr je ale snad až bezbřehý. Tady v malbě představuje své soukromí a oproti chladu města mění se i míra zaujetí. Zabývá se vlastní rodinou a navazuje tak na soubor převážně komorních pláten první rodinné série už ze závěru svého vysokoškolského studia. V závoji mírného světla ponořené obrazy blednoucích vzpomínek na šťastné dětství, svou patinou podobné momentkám z rodinných alb, teď získávají pečeť jiné etapy: změny její role z dítěte na matku a ze sna minulé do přítomné chvíle života. Tak jako v předchozí sérii hraje tu figura hlavní roli a není jen měřítkem veřejného prostoru. Dlouho vrstvené a plně realisticky malované obrazy se od ní formou i obsahem odvíjejí. Mizí z nich předchozí časový posun do minula, patrný na obrazech typu Nedělního odpoledne nebo Sladkých snů a vše děje se právě tady a teď.

pozvánka na výstavu - Jitka P. Nesnídalová zdroj: DK

Autor: red., dk - M. Horáková, Miroslav Koval - zdroj foto: DK

Fotogalerie

Jitka P. Nesnídalová - druhá PechaKucha Night v Šumperku   foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

Světově uznávaný kytarový virtuos

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

Zahalí klášterní kostel do šansonového hávu

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Svátek lásky 1. máj slaví kapela O5 a Radeček stylově

Pro fanoušky připravuje valentýnský koncert s filharmoniky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.