Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

AKTUALIZOVÁNO! Kalamita v lesích si vyžádá zákaz vstupu

22. března 2018 - 10:56

Zpět na seznam článků

Lesy ČR do odvolání budou těžit jen kalamitní dříví

AKTUALIZOVÁNO! Kalamita v lesích si vyžádá zákaz vstupu

lesy na Šternbersku březen 2018 zdroj foto: Lesy ČR

Vítr poškodil od loňského srpna ve státních lesích spravovaných Lesy ČR přibližně 2,7 milionů metrů krychlových dříví. Poslední smršť přišla o víkendu 17. a 18. března. Vítr zlomil nebo vyvrátil asi 550 tisíc metrů krychlových dříví.

Podnik tedy do odvolání zastavuje v celé republice úmyslné těžby smrku a borovice. Těžit se bude jen kalamitní dříví. „To bylo a je třeba zpracovat. Proto zastavujeme úmyslné těžby smrků a borovic, které jsme chtěli letos provést. Až do odvolání se bude výhradně těžit ve státních lesích spravovaných naším podnikem jen kalamitní a poškozené dříví,“ vysvětlil Tomáš Pospíšil, ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Lesy ČR.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Březnový vítr napáchal největší škody v Olomouckém kraji, zejména v okolí Šternberku a Janovic. Na Šternbersku je konkrétně poškozeno asi 200 tisíc metrů krychlových dříví, jde také například o lesy u navštěvovaného Svatého Kopečku.

V lesích u Janovic zase vítr zlomil nebo vyvrátil asi sto tisíc metrů krychlových dříví. „Kalamita je i v turistické lokalitě Rabštýn, takže tam vycházku do lesů rozhodně nedoporučujeme,“ uvedl Pavel Koždoň, krajský ředitel podniku Lesy ČR v Šumperku a dodal: „Do konce týdne požádáme Městský úřad v Šumperku a Krajský úřad Olomouckého kraje o vydání zákazu vstupu do nejpostiženějších lokalit. Měl by platit do konce června.“

Na šumperský úřad se podnik bude obracet se žádostí o vydání zákazu vstupu v katastrálním území Bedřichov u Oskavy a Oskava.

AKTUALIZOVÁNO 28. března: Na tři měsíce vyloučil Krajský úřad Olomouckého kraje vstup do lesů na Olomoucku a Šternbersku.

Může za to větrná smršť, která se regionem prohnala v polovině března a na lesních porostech napáchala velké škody. „Vyloučení vstupu v předmětných lokalitách platí od 26. března a vztahuje se na všechny občany,“ uvedl Pavel Granzer z Odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Omezení se vztahuje například na katastry obcí Mutkov, Hlubočky nebo Velká Bystřice. Stromy jsou v těchto místech poškozené silným větrem, hrozí jejich nekontrolovatelné pády, a při návštěvě lese proto může jít lidem o život. Na přístupových cestách do nebezpečných lokalit umístili lesníci výstražné cedule, které občany o zákazu vstupu informují. Další podrobnosti nabízí veřejná vyhláška uveřejněná na úřední desce Olomouckého kraje.

Autor: red., E. Jouklová

Fotogalerie

lesy na Šternbersku březen 2018                 zdroj foto: Lesy ČR

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.