Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Zde je místo pro Vaši reklamu

Kamil Navrátil: „Být ředitelem kina není práce, ale diagnóza“

26. února 2018 - 11:16

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s ředitelem šumperského Oka

Kamil Navrátil: „Být ředitelem kina není práce, ale diagnóza“

ředitel šumperského kina Oko Kamil Navrátil foto: archiv šumpersko.net

Podle původního plánu se šumperské kino mělo uzavřít na čtvrt roku, aby diváky překvapilo rekonstrukcí, která byla plánovaná za necelých deset milionů. Při rekonstrukci se vyskytly nečekané obtíže, které slavnostní otevření posouvají spíše k červnu a samozřejmě se zvyšuje i částka, kterou město nakonec na rekonstrukci vynaloží. Příznivce šumperského kina určitě potěší rozhovor s jeho ředitelem Kamilem Navrátilem.

Jak dlouho pracujete v šumperském Oku?

Kamil Navrátil: Čas v kině utíká velmi rychle. V září minulého roku uplynulo pět let, kdy jsem v kině nastoupil do pozice ředitele. Většina kinařů nemluví o práci, ale o diagnóze. 

předpremiéra filmu Krásno v Oku - Kamil Navrátil a Ondřej Sokol foto: archiv šumpersko.net  

Kino je v současné době zavřené kvůli probíhající rekonstrukci, tak určitě Vám hlavou proběhnou myšlenky, co bylo – mohlo být lepší, nebo úplně nejlepší. Všeobecně mezi šumperskou veřejností, je známo, že jste velkým zastáncem kvalitního kina, máte kino rád a snažíte se dělat maximum? Na co jste právem pyšný?

Kamil Navrátil: V minulém roce se nám podařilo zapojit do iniciativy Kino pro každého. Za standard se dnes považují bezbariérové přístupy. Díky nové technologii společnosti USL lze některé filmy nabídnout "bezbariérově" pro neslyšící a nevidomé. Cílem je, aby byly všechny české filmy směřující do kin, vybaveny doprovodným audio komentářem a skrytými titulky. Osvícení tvůrci Po strništi bos film vybavili doprovodnými stopami. Když na jednu z posledních projekcí dorazila rodina s nevidomým chlapcem a promítání si užili, tak jsem měl opravdu velkou radost. Z poloviny nám na technologii přispěl fond kinematografie. Momentálně mají tvůrci ze zákona povinnost opatřit při vydání rozmnoženiny DVD, Bluray) titulky pro sluchově postižené. Stačí drobná úprava zákona o audiovizi a požadovat titulky už při uvedení do kin. A až se podaří zavést povinnost vybavit filmy audio komentářem, budeme zase o krok dále. Po rekonstrukci diváky ohromí nový revoluční zvuk Dolby ATMOS, který je nejblíže v Olomouci a dlouho to tak asi i bude.

hlediště šumperského kina foto: archiv šumpersko.net

Jak se v Šumperku osvědčil projekt – přímý přenos operního představení?

Kamil Navrátil: Přímé přenosy se velmi osvědčily. Kromě oper máme dobře navštěvované i baletní přenosy. Kromě přenosů zařazujeme i záznamy baletů a oper. Velmi dobře fungují i koncerty kapel. Všeobecně označujeme tyto promítání jako alternativní obsah a musím přiznat, že jsem rád za každého nového diváka, kterého jsme si tímto programem do kina přilákali.

Určitě přiblížíte čtenářům více projektů, které si získaly oblibu. Budete se k nim rád vracet?

Kamil Navrátil: Velmi dobře se nám daří na poli cestovatelských přednášek. Podařilo se nám vyprodat přednášku Ladislava Zibury, v současnosti jednoho z nejprodávanějších českých autorů. Ve spolupráci se šumperskými základními školami a dalšími pořadateli jsme uvedli několik přednášek Petra Chalupianského o Jižní Koreji „Kde byl Peťa? a „646 pohledů z Jihovýchodní Asie“. První přednášku viděly dvě desítky lidí, ale díky ohlasům se podařilo ji zajistit pro ZŠ Šumperk, Dr. E. Beneše. Jednalo se o vůbec první přednášku Petra Chalupianského pro školu. Výtěžek z dobrovolného vstupného putoval na Konto bariéry. Na poslední zastávce v Šumperku se podařilo Petrovi pokořit hranici sto tisíc korun vybraných na jeho přednáškách. Celkem vidělo v Oku jeho čtyři přednášky 575 diváků. Petr Chalupianský vybral svými projekty pro Konto bariéry okolo miliónu korun, takže jsem rád, že kino Oko u toho mohlo být. Kromě promítání v kině se podařilo nastartovat ve spolupráci s Pontisem promítání dokumentů Jednoho světa v kavárně Lalala. Kdo ze seniorů promítání navštívil, určitě nelitoval.

akce v kině Oko foto: archiv šumpersko.net

Téma - výstavba sálku, který by měl být v prvním patře kina. Jaká by měla být jeho kapacita a k čemu by měl složit? Neuvažujete o jeho propojení přes atypické schodiště s venkovním prostorem, který je v zadní části kina a v minulosti byl u veřejností oblíben kvůli promítání v zahradě?

Kamil Navrátil: Uvažuje se o kapacitě okolo padesáti míst, podobně jako mají menší sály jiných kin (Světozor 52, Lucerna 51, Mat 46). Budeme samozřejmě omezeni prostorem, ale určitě by bylo fajn, kdyby se do sálu vešla minimálně jedna třída. Programově by sál mohl nabízet opakování artových filmů, opakování úspěšných komerčních filmů, které by zajistily ekonomičnost provozu menšího sálu. Dále by se rozšířila nabídka představení pro seniory. Rozšířila by se nabídka víkendových představení pro děti. Prostor by dostaly festivalové cykly - ozvěny festivalů Benátky, Berlinale, Cannes, Karlovy Vary. V malém sále by se dostalo i na alternativní obsah v podobě promítaných výstav v kině. Nabídka kina a možnosti diváků by se tak výrazně rozšířily. Pravidelně se stává, že hrajeme filmy, u kterých zjistí diváci až po šeptandě, že stojí za vidění. Bohužel už není pro reprízy prostor. Sál by měl využití i pro školní filmovou výchovu.  Někteří diváci by určitě uvítali, že vybrané projekce by byly bez konzumace pochutin. Propojování nechám na architekty, ale byl bych rád, kdyby se dalo využít nádherné točité schodiště vedoucí i k plánovanému sálu. Dříve schodiště používali promítači, aby se dostali do promítací kabiny, která je na půdě. Původní sál měl vyšší stropy a v dnešní promítárně byly lóže.

Představte si nádherný moment, že Kamil Navrátil má čarovný prsten princezny Arabely a může provést kouzlo. Jak naložíte s biografem, aby v Šumperku vzniklo kino Vašich snů?

Kamil Navrátil: Možnosti z říše pohádek bohužel neexistují, i když si myslím, že pomyslným prstenem už se točilo, protože se v kině opraví více položek, než se původně plánovalo. Ale pokud by byla možnost opravdu pohádková, tak bych rád vrátil kino do původního kina Svět, dřívějšího kina Saxinger.

historická foto kina z roku 1942 zdroj foto: kino Oko

Původně plánovaná rekonstrukce kvůli vícepracím, které vyvstaly, až v průběhu započatých stavebních úprav termín představení značně posunují. Kdy předpokládáte, že budete vítat diváky v rekonstruovaných prostorách?

Kamil Navrátil: Kino otevřeme operativně, hned, jak to bude možné. Počítáme s tím, že určitě v červnu a doufáme, že již v květnu.

rekonstrukce kina zdroj foto: K. Navrátil

Kino Oko má za sebou několik rekonstrukcí v novodobé historii, sociální zázemí pro veřejnost i tělesně postižené, střechu, okna. Nyní probíhá další. Bohužel není poslední. Co kino ještě bude čekat a nepadá myšlenka, že už by se rekonstrukce spojila v jednu větší akci, aby se znovu kino nemuselo zavírat?

Kamil Navrátil:  Ještě je potřeba připomenout novou kotelnu a kompletní opravu sálu. Střecha se v minulosti neopravila nad hlavní budovou kina, takže se do ní bude muset investovat, s čímž se počítá. S projektem střechy se spojí i studie proveditelnosti na malý sál. Až bude hotová střecha, dojde na úpravu před prostoru a fasády. Výměnu oken jsme zvládli za provozu. Doufám, že další etapy proběhnou bez omezení provozu.

rekonstrukce kina Oko foto: šumpersko.net

O průběhu stávající rekonstrukce budeme informovat.

Autor: S. Adoltová

Fotogalerie

ředitel šumperského kina Oko Kamil Navrátil        foto: archiv šumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.