Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Kontrolám neušel čaj a tabák do vodních dýmek v čajovnách

31. ledna 2016 - 06:47

Zpět na seznam článků

Zaměřila se na ně zemědělská inspekce

Kontrolám neušel čaj a tabák do vodních dýmek v čajovnách

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

V rámci rozšíření kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce o provozovny společného stravování od začátku roku loňského uskutečnili inspektoři kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách. „Provozovatelé čajoven často dovážejí uvedený sortiment přímo ze zemí původu, čímž se zboží liší od nabídky v tržní síti, kde naši inspektoři vykonává kontrolu již dlouhodobě,“ uvedl tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Při kontrole a hodnocení se inspektoři zaměřili zejména na obsah pesticidů u čajů a dodržení hmotnosti, obsahu tabáku resp. nikotinu a odpovídajícího označení u tabáku.

V rámci kontroly inspektoři odebrali k laboratorní analýze osmadvacet vzorků čajů ve třiadvaceti provozovnách. „Z těchto vzorků bylo čtrnáct čajů černých a čtrnáct zelených a bílých. Z hlediska země původu pocházelo patnáct odebraných vzorků z Číny, šest z Indie, dva z Japonska a po jednom vzorku ze Srí Lanky, Nepálu, Tchaj-wanu a Keni. Hodnoceným parametrům nevyhověly dva vzorky z Číny a to překročením obsahu reziduí pesticidů,“ informoval mluvčí Kopřiva, který dodal: „Výsledky hodnocení vzorků tabáku do vodních dýmek bylo zcela uspokojivé, všechny hodnocené vzorky vyhověly požadavkům na označování, hmotnost i obsah nikotinu.“

 

Autor: red., P. Kopřiva

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.