Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Kouzlo papírových modelů hradů a zámků

07. září 2016 - 06:55

Zpět na seznam článků

Výstavu doplní velkoformátové fotografie zapůjčené z hradu Šternberku

Kouzlo papírových modelů hradů a zámků

Kouzlo papírových modelů hradů a zámků zdroj foto: v.m.

Šumperské muzeum ve čtvrtek 8. září návštěvníkům nabídne v Hollarově galerii výstavu s názvem „Kouzlo papírových modelů hradů a zámků“. Papírové modely přiblíží zajímavé, pozoruhodné a jistě i reprezentativní hrady a zámky z celé České republiky, např. Kokořína, Litic, Točníku, Náchodu, Rožmberku, Třebíče a mnoha dalších.

Sbírku více jak šedesáti modelů na výstavu zapůjčil sběratel  Jiří Struž z Olomouce. Svému koníčku modelářství a sběratelství se věnuje od deseti let, když začal odebírat časopis „ABC mladých techniků a přírodovědců“. Od 80. let 20. století se specializuje především na historické stavby. „Ve své sbírce má více jak 180 modelů českých hradů a zámků, věží, radnic a skanzenů,“ přibližuje mluvčí Eva Šebestíková   

Výstavu doplní velkoformátové fotografie zámků např. Hluboké, Konopiště a hradů Bouzova, Kosti a Švihova zapůjčené z hradu Šternberku. Pro názornost, kde se vystavené modely hradů a zámků v naší republice nacházejí, bude k vidění barevná panoramatická mapa hradů a zámků s ilustrovaným průvodcem. „Návštěvníci si budou moci ve vyhrazeném prostoru sami vyzkoušet vystřihnout a slepit model a svůj výrobek si jako suvenýr odnést domů,“ zve k návštěvě výstavy mluvčí.

Autor: red., D. Tempírová - Kotrlá

Fotogalerie

Kouzlo papírových modelů hradů a zámků     zdroj foto: v.m.

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.