fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

Letošní ročník Horské výzvy otevře závod v Beskydech

12. května 2017 - 11:58

Zpět na seznam článků

Ambasador beskydské zastávky, Zbyněk Cypra, hodnotí trať

Letošní ročník Horské výzvy otevře závod v Beskydech

HV- Beskydy 2016 foto: archiv PatRESS.cz

Už se to blíží. Pouhé dva týdny zbývají do startu nového ročníku Rock Point – Horské výzvy. Sedmý rok oblíbeného seriálu horských běhů a trekingu bude zahájen poslední květnový víkend v Beskydech. A závodníci se rozhodně mají na co těšit.

Velkou novinkou letošního ročníku jsou ambasadoři jednotlivých zastávek, kteří daným závodům vždy dodají punc větší atraktivity. Spolu s nimi pořadatelé zapracovali především na zkvalitnění tras a přichystali poradenská okénka. Beskydská zastávka se nese ve jménu ultraběžce a nestora Zbyňka Cypry.

Ten už dopředu běžce seznamoval s krásami, ale také nástrahami běhu v terénu a dával rady, které se účastníkům Horské výzvy mohou hodit. Jeho okénko se stalo velmi sledované a běžeckým začátečníkům mělo pomoci a motivovat. „Člověk se už za ta běžecká léta kolikrát pěkně spálil. Běhání, i když mnohdy hodně bolí, má především bavit. Snažíme se proto zajistit běžcům po všech stránkách co nejlepší podmínky. Seznámit je nejen s trasou, ale dát jim i tipy, co se jim v závodě může přihodit, nebo prostě hodit, protože horské běhy jsou úplně něco jiného než klasické městské maratony. Chceme, aby si je běžci opravdu užili, protože co může být krásnějšího pohyb v horách?“ ptá se Zbyněk Cypra, ambasador úvodního závodu v Beskydech.

HV- Beskydy 2016 foto: archiv PatRESS.cz

Do Beskyd, kde letošní série odstartuje, se běžci dostávají v rámci seriálu podruhé. Pořadatelé se Beskydy a Valašsko rozhodli v loňském roce zařadit jako pevnou součást seriálu a u běžců se jejich rozhodnutí setkalo s velkou radostí. „Letos jsme hodně zapracovali na celkové úrovni závodu. Snažili jsme se výrazně zlepšit trasy a celou „Výzvu“ více zprofesionalizovat, aby závodníci měli co nejlepší komfort, zázemí, ceny, ale hlavně, aby si odváželi nezapomenutelné zážitky. Věřím, že spojení s ambasadory běžci ocení, protože díky nim se podařilo udělat velký krok vpřed,“ podotkl ředitel seriálu Pavel Zitta.

Přestože u dalších zastávek jsou změny výraznější, také v Beskydech se pořadatelský tým snažil eliminovat nenáviděné asfaltové úseky ve prospěch trailových pasáží.

HV- Beskydy 2016 foto: archiv PatRESS.cz

Koncept dvoudenní akce však zůstal zachován. V Beskydech jsou připraveny tři délky tras – Long (62,4 km), Half (43,4 km) a Short (13,5 km). Na všechny trasy se vracejí závody dvojic, tedy kategorie typická pro Horskou výzvu. Zachovány však byly na krátké a střední trati i starty jednotlivců. Vždy se běží v kategoriích muži, ženy, mix a dogtreking mužů a žen. Pouze nejdelší trať Long se jde přes noc jen ve dvojicích.

Tradičně nemůže chybět ani benefiční pětikilometrový Pochod s Mixitkou, jehož výtěžek poputuje za Verunkou Fojtíkovou, která si jako mladá nadějná lyžařka po pádu poranila míchu. Vybraná částka má opět přispět k léčbě a rehabilitacím.

V rámci úvodního podniku se běžci sejdou v amfiteátru v Horečkách u Trojanovicích u Skokanského areálu Jiřího Rašky nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Právě zde bude v pátek od 17 do 22.30 hodin otevřena kancelář závodu s možností registrace, dále pak v sobotu od 6 do 8 hodin. Až do pondělka 15. května je ale možné využít výhodnější on-line přihlášení.

závody 2017 zdroj: HV

První vlna běžců, tedy trasa Long, se na trať vydá pět minut před páteční půlnocí. Trasa královského závodu vyvede běžce z Trojanovic na Velký Javorník, Černou horu k Dolní Bečvě, Na Kamenném, ke Skalíkově louce na Pustevny a přes Maňáky a chatu Martiňák do Bukovin. Následně přes Skalíkovu louku znovu na Pustevny a kolem sochy Radegastu na Radhošť, odkud už následuje jen Velká Polana, Černá hora, sedlo Pindula, Velký Javorník a cíl v Trojanovicích. Na trati Long je kvartet občerstvovacích stanic na Dolní Bečvě, v Pustevnách, Kněhyně a znovu v Pustevnách.

Časový limit je stanoven na dvacet čtyři hodin, nicméně ti nejrychlejší dobíhají už při sobotním svítání. To už se na svůj závod budou chystat běžci dalších kategorií. Střední trať vybíhá v sobotu v devět hodin, kráká v deset a Pochod s Mixitkou ve čtvrt na jedenáct.

HV- Beskydy 2016 foto: archiv PatRESS.cz

Stejně jako v loňském roce závod vybíhá za podpory Rock Pointu. Novým generálním – materiálním partnerem je italská Salewa. „V Beskydech se scházíme také za podpory Moravskoslezského kraje, obci Trojanovice i Frenštátu pod Radhoštěm. Jsem nesmírně rád za tato partnerství, protože díky nim se nám opravdu daří celý závod posouvat na vyšší úroveň a věřím, že to především ocení samotní účastníci,“ zve do Beskyd Pavel Zitta.

Autor: red., P. Pátek, foto: PatRESS.cz

Fotogalerie

HV- Beskydy 2016        foto: archiv PatRESS.cz

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.