Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Marie Muldaur-hvězda světového formátu na festivalu v Šumperku

13. října 2016 - 07:05

Zpět na seznam článků

Festival Blues Alive se už blíží!

Jednadvacátý roční ročník festivalu Blues Alive v Šumperku zahájí 17. listopadu americká blues-folková zpěvačka Maria Muldaur s formací Her Red Hot Bluesiana Band.

Maria Muldaur zdroj foto: DK

Maria Muldaur začínala v 60. letech 20. století v rámci amerického folkového hnutí, kde se vedle mnoha jiných skamarádila s Bobem Dylanem. V roce 1974 nahrála svůj asi největší hit Midnight at the Oasis, za který získala několik nominací na Grammy. „V její osobnosti přijíždí do Šumperka další z řady světových legend. Tentokrát ovšem nejen čistě bluesového žánru, i když právě ten v posledních dvaceti letech v její tvorbě výrazně převažuje. Maria Muldaur je představitelkou spíše toho, čemu se říká roots music, dlouhá léta byla ikonou americké folkové scény a nikdy se nevyhýbala ani přesahům k jazzu, dixielandu nebo soulu,” říká dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Ondřej Bezr - dramaturg festivalu zdroj foto: archiv sumpersko.net

Vstupenky na první festivalový večer, stejně jako na další dny a celofestivalová permanentka, jsou již v prodeji. „Zájem o vstupenky je velký. Proto doporučujeme zájemcům, aby s koupí neváhali,” doplňuje ředitel festivalu Vladimír Rybička. 

Mgr. Vladimír Rybička - ředitel festivalu zdroj foto: archiv sumpersko. net 

Večer 17. listopadu návštěvníci dále uslyší americkou blues-gospel-soulovou zpěvačku Sharrie Williams. „V Americe jí přezdívají The Princess of the Rockin’ Gospel Blues, což jistě netřeba překládat,” uvádí Ondřej Bezr, který dodává: „Jde o výjimečnou zpěvačku, pro kterou je typická obrovská dynamika projevu, a která dokáže bez mrknutí oka přejít ze sotva slyšitelného šepotu do křiku, při němž se třesou okenní tabulky.”

vstupenky BA zdroj: DK

K dalším hvězdám prvního večera patří francouzsko-kamerunský kytarista a zpěvák Roland Tchakounté. „Přes svůj africký původ hraje Tchakounté blues spíše amerického typu, zpívá anglicky a v rodném jazyce bamiléké,” doplňuje Ondřej Bezr. Muzikant, který od mládí hrál do Afriky importované skladby rockerů a soulmanů jako Jimi Hendrix, James Brown nebo Wilson Pickett, se s blues setkal vlastně náhodou - v supermarketu, kde uslyšel hudbu, která jej úplně ochromila - skladbu Crawling Kingsnake od Johna Lee Hookera. Od té doby se Tchakounté přeorientoval na elektrické blues.

Šumperský festival Blues Alive, který patří k největším evropským přehlídkám zaměřeným na tento žánr, proběhne od 17. do 19. listopadu. K dalším velkým zahraničním jménům, která letos vystoupí, patří například američtí zpěváci a kytaristé Duke Robillard a Slam Allen, mladá afro-americká zpěvačka Nikki Hill, britský zpěvák a kytarista John Fairhurst, nejvýznamnější slovenská bluesová zpěvačka Silvia Josifoska, americká zpěvačka Shaun Booker s kytaristou Seanem Carneym, nebo francouzská garage-bluesová dvojice Dirty Deep. Program dále nabídne tematické odpoledne, koncert v H - Clubu i jamsessiony.

Přesný program ZDE 

 

Autor: red., M. Horáková

Fotogalerie

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.